Annons

Bostadsprojektet läggs på is

Det planerade bostadsområdet på Dammsvedjan fördröjs.
Borås • Publicerad 20 november 2014

Kommunfullmäktige röstade i dag nej till att låta AB Bostäder köpa marken och att framledes bygga 90 hyresrätter.

Alliansens förslag att avbryta försäljningen av marken på Dammsvedjan röstades med stöd från Sverigedemokraterna fram i dagens kommunfullmäktige. Det innebär att AB Bostäders planerade projekt att bygga 90 hyresrätter på Dammsvedjan nu är lagt på is.

Annons

Morgan Hjalmarsson (FP), kommunalråd, kritiserade den beredning av ärendet som varit och att processen tagit lång tid. Han vill att försäljningen stoppas och att en markanvisningstävling hålls.

– Varför ska vi gynna ett enda bolag. Det kanske finns andra som vill bygga, kanske ännu billigare. Här ges enbart AB Bostäder möjlighet att bygga. Planen ställdes ut 2011 för första gången, varför har det inte hållits en markanvisningstävling när det har funnits tid till det, sade Morgan Hjalmarsson.

Från det rödgröna blocket lät kritiken inte vänta.

– Att ni nu stoppar AB Bostäders planer och fördröjer bostadsbyggandet är inte rimligt när vi har bostadsbrist i Borås. Det finns en ilska mot den här beredningen, må så vara. Skäll på oss, det kan vi klara av men stoppa inte 90 hyresrätter i Borås stad. Det priset är för högt när det har varit en beredning man inte är nöjd med, säger Ulf Olsson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Alliansen framhöll att frågan var av principiell betydelse och att det inte innebär att bostadsbyggandet stoppas, bara fördröjs.

– Låt oss ta detta som första steg att ha en öppen process, där vi möjliggör för olika företag och olika individer ha kunna förverkliga sina ideér, sade Ulrik Nilsson (M).

– Vi stoppar inte det. Vi vill att vi ska bygga det men det ska göras på rätt sätt. Vi skjuter på det, kanske ett halvår eller ett år, sade Morgan Hjalmarsson.

Sverigedemokraterna röstade med alliansens förslag, men deras inlägg i debatten var kort och lätträknat.

– Jag yrkar bifall för Morgan Hjalmarssons förslag, det är det vi tror är bäst för Borås, sade Andreas Bäckman (SD).

I övrigt uttalade sig ingen politiker från det partiet.

Annons

På området på Dammsvedjan planeras även för en förskola och ett LSS-boende. Borås stad har påbörjat markarbetet på platsen.

Ärendet avgjordes med votering som slutade med 35 röster för kommunstyrelsens förslag att låta AB Bostäder köpa marken mot 38 röster för att avbryta försäljningen.

Therece Tilly
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons