Annons

Borgerlig minoritet drar i MP

De borgerliga fortsätter att samarbeta. Det kom partierna fram till under ett möte i går kväll.
Samtidigt hoppas man kunna vinna tillbaka Miljöpartiet på sin sida.
Borås • Publicerad 28 september 2010

Vid den borgerliga gruppens möte kom man kom fram till följande:

– I första hand vill vi leda ett majoritetsstyre. Vi hoppas kunna bjuda in MP till förhandlingsbordet igen, och skulle det inte gå är vi inte främmande för minoritetsstyre, säger Claes Palmén (M) som är sammankallande för allianspartierna.

Annons

I söndags gav Miljöpartiet besked om att man vänder sig åt vänster och vill ha en bred majoritet för att inte ge Sverigedemokraterna inflytande.

Beslutet togs på ett medlemsmöte, men endast knappt 20 av de cirka 120 medlemmarna var närvarande.

– Beslutet togs i stor enighet, men jag var faktiskt förvånad över att inte fler kom till mötet, säger Tom Andersson, sammankallande i förhandlingsgruppen för MP.

Miljöpartiet vill att något av allianspartierna går över till vänsterblocket så att det går att bilda en majoritet i Borås.

I första hand räknar han med Kristdemokraterna och nämner att partiet har samma inställning som MP och S när det gäller pensionärsrabatten i kollektivtrafiken.

Kristdemokraterna tar upp frågan på sitt styrelsemöte i morgon, men Hans Gustavsson som förhandlar för partiet är dock kritisk till ett sådant samarbete.

– Det kommer nog att bli svårt. Jag tror inte på en sådan lösning, säger han.

Miljöpartiets besked väckte förvåning bland de partier som MP samarbetar med i dag då partiet ingått i sexpartimajoriteten i 12 år.

Centerns Kerstin Hermansson säger att hon inte kan tänka sig ett samarbete med S och MP.

– Vi har våra stabila allianspartier och har varit eniga i alliansen.

Annons

Socialdemokraten Ulf Olsson tycker däremot att Miljöpartiets beslut var riktigt.

– Väljarna har sagt att vi skall ha 34 mandat och alliansen 32 mandat. Jag tycker det skall ge utslag i hur kommunen skall styras. Alla har ansvar och vi måste ha en grundinställning att hitta en lösning så att SD inte får inflytande.

Nu när inga allianspartier kan tänka sig gå över, kan då Miljöpartiet komma att ändra sin inställning.

– Jag tror det finns en reell chans att få majoritet, jag ser inget annat just nu, säger Tom Andersson. Men om läget förändras tar vi ny ställning.

Detta händer nu

Den 1 november väljs ny kommunstyrelse och nya kommunfullmäktige. Då måste partierna ha bestämt vem de skall samarbeta med.

Miljöpartiet har sitt nästa möte på måndag 4 oktober. Sedan hålls möte varje vecka tills man har bestämt sig.

Kristdemokraterna och Vägvalet har styrelsemöten på onsdag då frågan kommer upp.

Socialdemokraterna har utsett en förhandlingsgrupp som har mandat att ta beslut som sedan tas på ett medlemsmöte.

Miljöpartiets förhandlingsgrupp består av Tom Andersson, Ellie Blickfors, Eva Theen-Johansson, Heiti Ernits och Thomas Ågren.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons