Annons

Boråsvalets främsta företrädare fäktade om framtiden

Hur ser Borås ut om fyra år? Kommunpolitikernas högsta höns duellerade på ett fullsatt och stundtals svettigt presscenter i går kväll.
Borås • Publicerad 10 september 2010
Ulrik Nilsson (M) och Ulf Olsson (S) i gårdagens debatt.
Ulrik Nilsson (M) och Ulf Olsson (S) i gårdagens debatt.Foto: Jan Pettersson

En fråga var de överens om: det ska bli en höghastighetsjärnväg mellan Borås och Göteborg.

Ett 80-tal personer var på plats när moderatorn, BT:s samhällsreporter Hanna Grahn Strömbom, öppnade debatten mellan kommunalrådet Ulrik Nilsson (M) och oppositionsrådet Ulf Olsson (S). Tanken med kvällen var att ge rum åt politikerna att prata till punkt.

Annons

Ett av huvudspåren var visionerna för Borås framtid. Järnväg för snabbtåg mellan Borås och Göteborg lyftes av oppositionsrådet som "den enskilt viktigaste frågan för Borås utveckling" och betonades även från publikens håll. Ulrik Nilsson uttalade sig emot sitt eget partis nationella hållning i frågan.

– Kan vi enas om att regeringen är korkad i den här frågan - och göra allt vi kan på det lokala planet för att inte fördröja processen, sade Ulrik Nilsson tillslut.

På frågan om hur Borås ser ut om fyra år, betonade Ulrik Nilsson att möjligheten att själv välja kommer att vara större.

– Vi vill också se att Borås är ett spännande textil- och modecentrum, en attraktiv stad dit människor vill flytta.

Han vill också se fler mötesplatser i staden, till exempel mellan muslimer och kristna, och en öppnare arbetsmarknad.

Ulf Olsson betonade förutom järnvägen framför allt satsning på skolan

– Vi vill att alla elever ska gå ut grundskolan och ha nått kunskapsmålen.

Utöver det lyfte han upp förbättring av äldreomsorgen och möjligheter till jobb för ungdomar som visioner för framtiden.

En av de frågor som hettade till lite extra under kvällen var hanteringen av markaffären, som dock inte blev någon längre punkt på programmet. Mer lättsamma frågor fick också plats - som frågan om hur det egentligen känns att jobba precis bredvid varandra i sådana lägen. De avslöjade dock att de emellanåt fikar ihop, och snackar fotboll.

– Han väljer ämnen där han själv har överläge, tillägger Ulrik Nilsson med glimten i ögat.

Om debatten

Debatten var upplagd i tre delar:

1. Valrörelsen. Frågorna rörde bland annat hur uppdelningen i två tydliga block har påverkat politiken.

2. Ideologi. Båda fick berätta om de värden som kännetecknar deras politik.

3. Visioner för Borås. Båda fick svara på hur de vill att Borås ser ut om fyra år.

Mellan delarna togs läsarfrågor och frågor från publiken upp. Frågor som kom upp handlade bland annat om förutsättningar för människor som bor på landsbygden jämfört med tätorter.

Elin Klemetz
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons