Annons

Boråssomalier: ”Polisen borde komma till oss”

– Om polisen har uppgifter om att Al Shabaab rekryterar här, då borde de komma till oss, säger Ahmed Mohamed, informationsansvarig i moskén på Magasinsgatan.
Borås • Publicerad 2 februari 2011
Kriminalunderrättelsetjänsten har  kartlagt Norrby som en tänkbar rekryteringsplats för den militanta islamistiska rörelsen Al Shaabab. Men de somalier som bor här känner inte igen den bild som ges av stadsdelen och landsmännen i den hemliga rapporten. foto anders ylander
Kriminalunderrättelsetjänsten har  kartlagt Norrby som en tänkbar rekryteringsplats för den militanta islamistiska rörelsen Al Shaabab. Men de somalier som bor här känner inte igen den bild som ges av stadsdelen och landsmännen i den hemliga rapporten. foto anders ylanderFoto: Lars-Åke Green
Ahmed Mohamed.
Ahmed Mohamed.Foto: Anders Ylander

Varken han eller andra somalier BT träffar känner igen underrättelserapportens bild av Borås.

– Om det finns någon stad som är förskonad från sådan ideologi så är det Borås, säger Mohamed. I vår fredagsbön, våra imamer och våra lärda föreläser om detta i förebyggande syfte. Och vi har samarbete med myndigheterna, politikerna och polisen. Folk vet vad vi står för.

Annons

Finns det problem med extremism, då vill han vara med och förebygga dem. Inte bara i församlingen, han är även folkpartistisk politiker.

En bit bort samlas många somaliska kvinnor i Hawa Isamails butik på Norrby. Hawa har bott i Sverige i över 20 år. Men det är först nu hon har börjat använda sjal och lång kjol. När vi frågar om motsättningarna mellan nyanlända och de som levt länge i Sverige är det just klädseln hon tar upp, att hon kände sig tvingad att anpassa sig till de allt striktare reglerna.

– Jag blev så trött, säger hon om de ständiga kommentarer hon tidigare fick från andra somalier.

Men i grunden finns en omtanke om de landsmän som är plågade av så mycket större problem än klädseln.

– Jag gör det av respekt för dem, säger Hawa och berättar om förtvivlade föräldrar som inte får hit sina barn.

Striktare regler om att anhöriga ska kunna stärka sin identitet sätter stopp för somalierna som kommer från ett land vars samhällssystem har raserats av krigande.

Men förutom klädseln är det ingen av kvinnorna i butiken som känner igen att de religiösa ledarna försöker påverka vardagslivet.

De, och många andra somalier BT talat med, tror snarare att det är landsmännen, inte moskén, som lockar fler somalier till Borås. Inte heller ute på skolorna har rektorerna uppfattat det som att religiösa ledare försöker ta över kontrollen.

Men när vi börjar fråga om rekrytering till Al Shabaab pratar alla i mun på varandra om allt ont de gjort somalierna. Rekryteringsförsök i Borås är inget de känner till.

– De som kommer till mig hatar Al-Shabaab, säger butiksinnehavaren Hawa Isamail.

Annons

Ahmed Mohamed håller inte med polisen analytiker om att imamen bara representerar män och inte demokratiska värden.

– Hon har fel, säger han.

Men också han ser att hopplösheten bland de unga somalierna i Borås har ökat.

– Det är väldigt allvarligt. Det är något vi måste ta tag i.

Folkbokförda somalier i Borås.

2000 142

2001 190

2002 230

2003 245

2004 280

2005 351

2006 421

2007 526

2008 607

2009 759

Siffrorna avser både de som är födda i Somalia och de som är födda i Sverige av föräldrar från Somalia. Tidigare räknades barn med minst en förälder född i Somalia in i statistiken, men 2003 byttes definitionen till att båda föräldrarna skulle vara födda där. Siffrorna för 2010 är ännu inte klara.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons