Annons

Boråsskola tvingar barn till lucia- firande - ifrågasätts av Andersson

Skolans besked om obligatorisk närvaro på skolans luciatåg får kommunalrådet Tom Andersson (MP) att reagera.
Borås • Publicerad 20 november 2014

Synen att firandet är en del i religionsundervisningen är han skeptisk till.

– Kan man tvinga dem som har en annan religion att delta?

Annons

– Det jag är intresserad av är: Hur mycket ska man kunna anse ingår i ämnet religion när det gäller utövandet av olika religioners tradition? Vad är okej att göra obligatoriskt? Och det gäller inte bara den här skolan, utan det är en generell fråga.

Det var när han som förälder fick brevet med beskedet om obligatorisk närvaro som han började fundera. Och lade upp en fråga på Facebook för att få besked om vad som gäller.

– Jag vill veta hur de har tänkt på en principiell nivå. Kan man jämställa detta med att vara med på experiment i naturkunskap? Själv ställer jag mig frågande till om Luciatåg skulle vara en del av undervisningen.

Andersson vill ha besked om vad skolagen och läroplanen säger, det är inte traditionen med Luciatåg han ger sig på.

– Man kan tycka att Lucia är en jättefin tradition och man kan ha traditionen. Men det är en annan sak om skolan hänvisar till att det är en del av undervisningen och gör den obligatorisk på grund av det.

Han vill inte att detta blandas samman med den ofta förda diskussionen om skolavslutningar i kyrkan, utan betonar att det handlar om principer. Han jämför med om alla elever skulle gå till en moské och be fredagsbön.

– De kraven skulle aldrig ställas som en del i undervisningen.

Skolans rektor gav däremot en lite annorlunda bild av läget än vad som framgår av brevet till föräldrarna.

– Lärarna har i år valt att göra något mer av luciatåget och införliva det med kunskapskraven i religion och musik, så det är en del av ett arbete att man också har ett luciatåg. Men de som av någon anledning inte vill måste inte vara med, då får man jobba med andra saker istället.

När BT ringer på torsdagskvällen har rektorn inte sett utskicket till föräldrarna, och vill därför inte uttala sig om det förrän under morgondagen när rektorn hunnit läsa igenom det i lugn och ro. Däremot kan rektorn säga att det inte är avhängigt för bedömningen om eleven medverkar i luciatåget så länge den kompenserar för det på annat vis.

– Det är en allmän hållning från vår sida att det inte är obligatoriskt att ingå i ett luciatåg.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons