Annons
Göran Arvidsson på länskriminalen i Borås blir en av utredarna i den nya specialgrupp som ska försöka lösa svåra mordfall över hela landet.
Borås • Publicerad 9 september 2010
Göran Arvidsson.
Göran Arvidsson.Foto: Jan Pettersson

Formellt kallas de tolv utredarna för Nationella bedömandegruppen vid grova våldsbrott. Men de har redan kallats för supersnutar eller GW:s team av elitpoliser.

Är du en supersnut?

Annons

– Nej, det vill jag inte påstå. Snarare är det så att denna grupp är sammansatt av personer från områden som haft en hel del mordutredningar vilket ger erfarenheter, svarar Göran Arvidsson.

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson gjorde en uppmärksammad utredning av hur mordet på Pernilla Hellgren i Falun hanterades. Det ledde till svidande kritik mot polisen som inte kollade Anders Eklund, vilket kunde ha lett till att han stoppats långt innan Engla-mordet.

Efter utredningen beslutade rikspolisstyrelsen att inrätta den grupp som startar nu i september.

Om en polismyndighet inte funnit någon skäligen misstänkt inom 30 dagar efter ett brott med dödligt våld så kan utredare från specialgruppen kopplas in.

– Mest troligt skickas två personer ur gruppen dit för att tillsammans med spaningsledaren titta på ärendet, förklarar Göran Arvidsson.

Enligt honom ska det inte uppfattas som kritik om mordutredningar kört fast:

– Nej, det innebär bara att utomstående får titta på ärendet. Som spaningsledare sitter man väldigt ensam. Då kan det vara skönt om det kommer in någon annan, som inte är låst i ärendet, som man kan bolla tankar med.

Modellen med speciella utredare som kallas in är hämtad från England.

– Där har det fungerat bra, säger Göran Arvidsson.

Poliserna som ingår i gruppen kommer från Stockholm, Västra Götaland och Skåne, tre områden med stora erfarenheter av mordutredningar.

Göran Arvidsson fortsätter på sitt jobb i Borås, men uppdraget innebär att han ibland kan kallas till någon utredning i en annan del av landet.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons