Annons

Boråsläraren som demonstrerar mot kriget på Västbanken

Demonstrationen avbryts på grund av beskjutning.
Borås • Publicerad 10 januari 2009

Ulrika Andersson, lärare från Borås, är en av de människorättsaktivister som just nu befinner sig på Västbanken och upplever offensiven i Gaza på nära håll.

Under fredagseftermiddagen får vi kontakt med Ulrika Andersson, som just då deltar i en demonstration i Nilin, en halvtimmes väg nordväst om Ramallah. Samtalet får avbrytas när armén skjuter mot demonstranterna och två personer skadas.

Annons

Under natten har FN:s säkerhetsråd manat till omedelbar vapenvila och att Israel skall dra tillbaka sina styrkor från Gaza, men inget märks av detta, berättar Ulrika Andersson.

Även om hon inte befinner sig i Gaza så märks kriget påtagligt.

–Människor är ledsna och frustrerade. Bilderna som visas på TV är fruktansvärda. Många är otroligt oroliga och det märks att armén testar nya vapen mot demonstranter, säger hon. Man har börjat skjuta med en ny typ av kula och man använder en ny tårgas.

–Tidigare har man inte brukat skjuta skarpt mot stöddemonstrationer för Gaza, men den 28 december dödades två personer. Militären har alltid varit aggressiva, men man märker att de blivit mer aggressiva efter invasionen i Gaza.

Ulrika Andersson arbetar ideellt i organisationen International Solidarity Movement, ISM och det är tredje gången hon är på Västbanken. Den här gången har hon varit här några veckor och tänker stanna ytterligare ett tag.

–För mig handlar det om att Palestinafrågan är viktig, säger hon om motivet för att ta tjänstledigt för att vara på plats i orosområdet.

–Jag tycker den internationella närvaron är viktig då FN och EU inte agerar med kraft. Problemet är inte avsaknaden av resolutioner och avtal utan att man inte sätter kraft bakom dem.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons