Boråslärare polisanmäld över 20 gånger – personer lånade ut miljonbelopp
BT:s granskning visar att en lärare i Borås polisanmälts över 20 gånger – och att människor över hela Sverige anser att hon lurat dem på pengar.
– Jag har mått så dåligt över detta, jag spydde varje morgon under en period, säger Patrik som lånat ut över 800 000 kronor till läraren.
Själv hävdar läraren att det är hon som blivit lurad.
Det här är del två i BT:s granskning av Boråsläraren, som också säljer sex.
Borås • Publicerad 18 februari 2024 • Uppdaterad 12 juni 2024

Läraren, som vi här kallar för Emelie, är uppvuxen i Sjuhärad och anställd i Borås stad. Hon är välutbildad med många högskolepoäng. Utåt sett lever hon ett ordnat liv som lärare med mycket kunskap och erfarenhet, ägare av ett aktiebolag och boende i en vanlig lägenhet i ett populärt Boråsområde.

I vår första artikel berättade vi att Boråsläraren säljer sex. Nu kan vi avslöja att hon misstänks för bedrägerier. BT har hittat ett gigantiskt skuldberg hos kronofogden, skumma bilaffärer, män som säger att de sol- och vårats till att låna ut pengar – och en förtvivlad familj med tömda bankkonton.

Annons

****

Vi sätter oss i bilen och kör ut från Borås stadskärna, mot en mindre ort utanför centrum.

Här bor en man vi kan kalla för Patrik. Han vill inte ha med sitt riktiga namn i artikeln. BT bjuds in i hans kök.

Han vrider på händerna och tittar ömsom på oss, och ömsom på sin mamma. Mamman, som vi kan kalla för Agneta, tar upp en bunt dokument ur en tygkasse.

Tillsammans tar de oss tillbaka till maj 2021, då Emelie plötsligt dök upp hemma hos Patrik efter en chattkonversation om en klassåterträff.

Patrik och Emelie kände varandra när de gick i skolan som barn. De hade haft lite sporadisk kontakt då och då genom åren, men inte träffats på ungefär 20 år.

Patrik har lånat ut över 800 000 kronor till Boråsläraren. Han är fylld av ångest och oro för hur framtiden ska bli när han blivit av med alla sina besparingar. Hans mamma Agneta lånade också ut pengar.
Patrik har lånat ut över 800 000 kronor till Boråsläraren. Han är fylld av ångest och oro för hur framtiden ska bli när han blivit av med alla sina besparingar. Hans mamma Agneta lånade också ut pengar.Foto: Johan Valkonen
”Det här var någon han såg som en nära vän. Hon är ju väldigt trevlig och med bra yrke. Men sedan var det inte så trevligt längre, utan hotfullt.”
Agneta

Trots det dröjde det inte lång tid innan hon bad om att få låna 100 000 kronor, berättar Patrik. Emelie sa att hon behövde hjälp och att hon samtidigt kunde erbjuda en lyckad investering i gengäld. Det talades om en avkastning på 30 procent. Det skulle handla om bitcoins – en digital så kallad kryptovaluta. Han skulle få tillbaka pengarna efter kort tid.

När Emelie dök upp i hans liv mådde Patrik som sämst, säger han. Han har plågats av psykisk sjukdom i många år.

Han tyckte om henne och hoppades att hon skulle kunna bli mer än en vän.

Patrik och hans mamma Agneta beskriver det idag som en form av romansbedrägeri.

– Jag fick känslor för henne. Men hon ville inte att jag skulle berätta för någon att vi träffades, säger han.

Patrik lånade ut pengarna. Men för att han skulle få tillbaka sina pengar menade Emelie att han behövde låna ut ännu mer, berättar Patrik. Han beskriver att det kändes som utpressning. Han förde över ytterligare 200 000 kronor.

Snart föreslog även Emelie att Patrik skulle skriva över en del av sin lägenhet på henne, och att de skulle renovera den tillsammans. Det pratades också om att hon skulle flytta in hos honom, som en vän. Patrik gick med på det och undertecknade ett gåvobrev på 40 procent av lägenheten.

Patrik och Agneta har svårt att förstå varför polisen lagt ner deras ärenden. Agneta berättar att hon läst på mycket om bedrägeribrott och skrivit en lång redogörelse om vad som hänt sedan 2021.
Patrik och Agneta har svårt att förstå varför polisen lagt ner deras ärenden. Agneta berättar att hon läst på mycket om bedrägeribrott och skrivit en lång redogörelse om vad som hänt sedan 2021.Foto: Johan Valkonen

Varför gick du med på det?

– Det väcktes en förhoppning när hon sa att hon skulle flytta in. Vi har alltid haft roligt ihop när vi setts. Jag trodde gott om henne. Hon är väldigt utbildad och duktig på datorer. Och hon var alltid väldigt trevlig.

Bostadsrättsföreningens ordförande hörde dock larmklockor ringa och varnade Patrik för att ge bort en del av lägenheten. Han säger till BT att han hade noterat att något inte stämde när det gällde Patrik och den nya flitiga besökaren. Ordförandens varning gjorde att gåvan stoppades.

Patrik reser sig upp ibland under vårt samtal, vankar fram och tillbaka i köket, hämtar en pärm med dokument och visar sms från Emelie. Han förklarar att han blir stressad och får ångest över det som hänt.

Emelie fortsatte fråga om nya lån, på stora summor, tills Patriks sparkonton var tömda. När hon ville ha ännu mer pengar kom Patriks mormor och hans föräldrar in i bilden. De ville hjälpa sin son och sonson, eftersom han mådde så dåligt över situationen. De lånade ut över 500 000 kronor till Emelie eftersom de trodde att Patriks pengar då skulle betalas tillbaka.

Patrik berättar att Emelie också angav honom som borgensman för att kunna ta lån. Det lyckades han dock stoppa.

Sammanlagt har Patrik skuldkrav mot Emelie på över 800 000 kronor.

Varför lånade du ut så mycket pengar?

– Hon var så övertygande. Det var inga tveksamheter, hon sa bombsäkert att alla skulle få tillbaka sina pengar. Jag har mått så dåligt över detta, jag spydde varje morgon under en period, säger Patrik.

Mamma Agneta anser att hela Patriks liv är förstört.

– Det är så tragiskt. Det här var någon han såg som en nära vän. Hon är ju väldigt trevlig och med bra yrke. Men sedan var det inte så trevligt längre, utan hotfullt, säger Agneta.

Patrik har plågats av psykisk sjukdom i många år och har nära kontakt med sin mamma. Båda blev först glada när läraren dök upp i Patriks liv, just när han mådde som sämst.
Patrik har plågats av psykisk sjukdom i många år och har nära kontakt med sin mamma. Båda blev först glada när läraren dök upp i Patriks liv, just när han mådde som sämst.Foto: Johan Valkonen

Idag har Patrik, föräldrarna och Patriks mormor krav på Emelie hos kronofogden på över 1,4 miljoner kronor. De har polisanmält allting, men polisen har lagt ned ärendena.

– Vi jobbar och jobbar och får nu leva sparsamt. Jag ska snart gå i pension. Patrik har lånat ut alla sina pengar, säger Agneta.

Advokat Per Aronsson har hjälpt Patrik att få en överprövning av den nedlagda polisanmälan.

– För mig är detta ett klart bedrägeri. Hon har lånat pengar i så många omgångar, att även om hon någon gång tänkt att hon ska kunna betala tillbaka det här så kan hon inte ha tänkt så varje gång, säger han.

Per Aronsson förklarar att det är bedrägligt om man lånar pengar av någon och vet att man inte kommer att kunna betala tillbaka.

Här saknas innehåll

Den engelska bankmannen

Patrik litade visserligen på Emelie men hade ändå bett om dokument som kunde verifiera att Emelie faktiskt hade en bitcoininvestering.

Hon visade upp ett dokument som ser ut att vara utfärdat i oktober 2021 av Bank of Cyprus – en bank på Cypern. I dokumentet – som är på svenska – beskrivs en investeringsplan som ska ge Emelie en avkastning på 60–80 procent, om hon betalar in 30 000 kronor i månaden. Förutom Emelies finns en signatur till på dokumenten: Nicolas Smith. Namnet tillhör en högt uppsatt bankman som jobbat för Bank of Cyprus. BT spårar honom till ett företag i England.

Nicolas Smith reagerar med stor förvåning när han får se dokumentet: ”How very odd! That’s definitely not me”, skriver han. I ett senare videosamtal säger han att han aldrig skulle underteckna ett dokument på svenska, och att det inte är hans signatur.

Nicolas Smith säger att han direkt kan se att dokumentet är bluff. Men att hans namn använts på ett sådant sätt är problematiskt, förtroende betyder allt i hans jobb, berättar han.

– Jag hoppas att myndigheterna agerar när det här kommer fram. Signaturen är inte alls lik min, säger Nicolas Smith.

Männen på dejtingsidorna: ”Lättlurad och blåögd”

BT pratar med sex andra män som haft kontakt med Emelie. De har alla fått frågan om att låna ut pengar, vilket fyra av männen gjort. Det rör sig om både mindre och större summor. Pengarna skulle hjälpa henne att starta aktiebolag, berättar männen. Alla pengar skulle de få tillbaka, men bara en av dem har fått delar av summan tillbaka.

I samtalen med männen framkommer också en koppling till att Emelie säljer sex, vilket BT berättade om i vår första publicering.

Flera män säger till BT att de själva har fått erbjudanden om sexuella tjänster mot betalning, eller har sett att andra har fått erbjudanden.

Fem av männen berättar att de fått kontakt med Emelie på en dejtingsajt.

– Idag tänker jag att jag var lättlurad och blåögd. Det var lite sol-och-vår-grej, säger en man från Mellansverige. Han visar också upp ett avtal som han skrev med Emelie, om hur mycket som lånades ut.

En annan av männen, från Småland, fick också kontakt med läraren på en dejtingsida. Han berättar att hon hela tiden frågade om han kunde låna ut pengar, och att hon också erbjöd nakenbilder eller sexuella tjänster i utbyte mot pengar.

Ytterligare en man, från Göteborg, träffade Emelie via en dejtingsida. De var också på en dejt, berättar han. Han lånade ut 5 000 kronor, men pengarna har han aldrig fått återse. Även han fick frågor om han ville betala för nakenbilder, eller sexuella tjänster.

En man vid namn Nils säger att han lånade ut 4 000 kronor till Emelie och utförde hantverkartjänster åt henne, men aldrig fick betalt.

Därefter fick Nils andra förslag, berättar han.

– Det började komma konstiga sms. Om att hon skulle ge mig ”the girlfriend experience”, alltså att jag skulle betala henne 10 000 varje månad och få ligga med henne vid fyra tillfällen. Jag är inte intresserad av det. Jag vill bara ha betalt och få tillbaka mina lånade pengar. Jag upplevde att det var trakasserier.

Nils berättar att han polisanmält Emelie för olaga hot, efter flera konversationer de haft. Den förundersökningen har polisen nyligen lagt ner.

Under vår granskning får BT ta del av en mängd handlingar från polisen. Det visar sig att Emelie polisanmälts 24 gånger sedan 2021.

Under 2021 dömdes hon två gånger för att ha stulit varor i butiker. En gång för ringa stöld och en gång för stöld. Hon fick också en varning utfärdad från skolan hon då jobbade på i Borås. Varningen gällde otillåten frånvaro från arbetet under två dagar. Enligt verksamhetschefen ljuger hon om varför hon varit frånvarande. BT har tagit reda på förklaringen till frånvaron: Emelie var på rättegång i tingsrätten för stölderna som hon sedan dömdes för.

Emelie fick en varning under en tidigare anställning i Borås stad. Varningar är ovanliga och delas inte ut lättvindigt.
Emelie fick en varning under en tidigare anställning i Borås stad. Varningar är ovanliga och delas inte ut lättvindigt.Foto: Borås Tidning

”Pengarna är borta. Det är bara att acceptera det”

De andra polisanmälningarna handlar framför allt om misstänkt bedrägeri, och många av dem rör affärer på Marketplace där personer köpt saker som kikare, skruvdragare, dockhus och högtalare men inte fått dem levererade. Det rör sig om mindre summor, som mest har en person betalat 1 000 kronor för en kikare. Polisen har lagt ner 20 av polisanmälningarna mot Emelie.

Malin Norlander berättar att hon skulle köpa ett syskrin av Emelie 2023, men blev misstänksam när skrinet aldrig dök upp trots att hon betalat extra för frakt. Och annonsen låg kvar.

– Jag bad en vän skriva till henne och se om hon också kunde få köpa syskrinet, trots att det skulle vara sålt till mig. Det fick hon mycket riktigt. Jag polisanmälde inte, det kändes inte som att det var lönt.

Däremot driver Malin Norlander ett skuldkrav mot Emelie hos kronofogden, precis som en lång rad privatpersoner och företag. De sammanlagda skuldkraven uppgår till över sex miljoner kronor.

Bland dem finns krav från två olika bilköpare.

Bilköparna har i båda fallen fört över pengar till Emelie men inte fått någon bil. BT har tagit del av omfattande dokumentation kring deras ärenden.

En av dem finns i Örebro. I mars 2023 fick han syn på en bil på Blocket, en Volvo. Den kostade 63 000 kronor och såldes av ett företag i Borås – företrädaren var Emelie som vid den här tiden startat ett aktiebolag. Hon bad mannen föra över köpesumman till hennes bankkonto. Det gjorde mannen.

– Eftersom jag kunde se att hon var ägare till företaget så tyckte jag att det verkade riktigt, säger han till BT.

Men eftersom Emelie var djupt skuldsatt hos kronofogden, försvann pengarna i utmätning så fort de kom in på kontot. Emelie sålde då istället bilen till en annan person.

Bilköparen i Örebro polisanmälde Emelie. Han drev också ärendet i domstol för att få tillbaka pengarna av kronofogden. Men det fick han inte.

– Pengarna är borta. Det är bara att acceptera det. Jag ska aldrig göra samma sak igen, jag är väldigt försiktig numera, säger han.

En annan bilköpare, från Linköping, berättar för BT att han skulle köpa en bil för 100 000 kronor av Emelie under 2022, en Dacia som han sett på Blocket. Han och hans kollega var hemma hos henne för att genomföra affären, och han förde över pengarna. Emelie verkade övertygande och skulle ordna allt. Hon berättade att hon jobbade på skola som lärare.

Det var bara det att bilen inte ägdes av Emelie, utan var leasad. Kort efter att mannen i Linköping köpt bilen blev han kontaktad av en bilfirma i Borås, som ägde bilen. Bilfirman hämtade bilen i Linköping.

– Ofta är man godtrogen, och hon var extra snäll. Jag har mått fruktansvärt dåligt av den här händelsen, säger bilköparen till BT.

Även bilköparen i Linköping har polisanmält Emelie, och båda utredningarna pågår fortfarande.

Många polisanmälningar mot Emelie har lagts ner. Men när BT kontaktar polisen i mitten av februari är tre utredningar pågående mot henne.
Många polisanmälningar mot Emelie har lagts ner. Men när BT kontaktar polisen i mitten av februari är tre utredningar pågående mot henne.Foto: Pernilla Rudenwall

”Man får ju ”egentligen” inte göra såhär men det är ett kryphål och det funkar”

Idag arbetar Emelie på en skola i Borås, men har också drivit ett aktiebolag vid sidan om. Bolaget försattes nyligen i konkurs med över 400 000 kronor i skuld till staten och enskilda.

I köket hos Patrik visar han upp sms han fått från Emelie, om hur han ska hjälpa henne att skattefuska. Hon vill att Patrik ska låtsas vara kund i hennes företag så att hon kan ansöka om avdrag hos skatteverket. På det viset kan man få upp till 75 000 kronor per person och år, förklarar hon. Hon skriver att hon kan ta fram faktura enligt konstens alla regler och att hon skulle kunna använda upplägget med både Patrik, hans mamma och hans mormor.

”Man får ju 'egentligen' inte göra såhär men det är ett kryphål och det funkar. Men absolut inget vi kan prata öppet om”, skriver hon till Patrik.

BT har även tagit del av dokumentation från ytterligare två personer, som visar att Emelie föreslagit dem samma skattefuskupplägg.

Skatteverket har reagerat och ställt frågor om Emelies rut/rot-ansökningar och om varför så många överföringar gått från bolagets konto till Emelies privata konto. De har inte fått några svar.

På Emelies företags hemsida står det att bolaget har många samarbetspartners. Bland annat ett kommunalt bolag i Borås, som Emelies företag ska ha utfört arbete åt. När BT hör av sig till bolaget säger de dock att de aldrig anlitat Emelies företag. Emelie svarar BT såhär på frågan: ”Varför grottar man ner sig?” Jag har jobbat där som mig själv alltså”.
På Emelies företags hemsida står det att bolaget har många samarbetspartners. Bland annat ett kommunalt bolag i Borås, som Emelies företag ska ha utfört arbete åt. När BT hör av sig till bolaget säger de dock att de aldrig anlitat Emelies företag. Emelie svarar BT såhär på frågan: ”Varför grottar man ner sig?” Jag har jobbat där som mig själv alltså”.Foto: Janerik Henriksson/TT

Den dolda inspelningen: ”Mormor har fonder”

Patrik har en vän i det lilla samhället utanför Borås, som vi kan kalla för Sam. Han vill inte heller ha med sitt namn i artikeln. Men han vill ändå berätta vad han vet, för Patriks skull.

BT har fått ta del av ljudinspelningar från samtal.

Även Sam blev kontaktad av Emelie, för att hon ville att han skulle låna ut pengar. Hon sa att hon behövde sätta in pengar för att kunna ta ut bitcoininvesteringen hon gjort. Först handlade det om 250 000 kronor som hon ville låna mot hög ränta. Sam visste att Patrik hade lånat ut pengar, och misstänkte att Emelie hade lurat honom. När Sam frågade efter en borgensman föreslog Emelie Patrik eller hans mormor, som hon visste hade pengar i låsta fonder.

I ett senare samtal mellan Sam och Emelie vill hon istället låna en mindre summa av Sam. Hon berättar att hon är medveten om att Patrik lider av psykisk sjukdom och att han mådde mycket dåligt just när hon dök upp.

Sam lånade aldrig ut några pengar. Men påtalar att han tycker att det är så fel och sorgligt att Emelie fått Patrik att göra det, trots att han mår så dåligt.

Emelies version och affärsspåret i Cypern

Emelie har hela tiden själv hävdat att hon blivit lurad på pengar.

Hon har polisanmält att hon utsatts för bedrägeri.

I den delvis sekretessbelagda förundersökningen kan BT se att det hela, enligt Emelie, började under sommaren 2021. Hon köpte då guld av en person och gjorde en vinst på 3000 kronor. Hon fick frågan om hon ville fortsätta göra affärer och hade då kontakt med flera olika personer. Enligt Emelie har kontaktpersonen uppgett olika namn, men sagt att hon finns på Malta. Emelie säger till polisen att hon själv satsat pengar men också tagit lån. Investeringarna handlar framför allt om bitcoins. Sammanlagt har hon köpt bitcoins för nästan fyra miljoner kronor.

Enligt Emelie har hon blivit övertalad att regelbundet föra över mer pengar för att investera, när hon försökt lösa in valutan har inte det fungerat. Polisen konstaterar att det finns ett stort antal transaktioner på hennes konto som gått till utländska företag som handlar med kryptovaluta.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Polisen har lagt ner förundersökningen. I dokument kan BT se att utländska transaktioner har utretts och att polisen kommunicerat med cypriotiska myndigheter om hennes påstådda bankkonto.

”Det går inte att bevisa vem eller vilka som har begått gärningen. (…) Det går inte att få fram tillräckliga bevis för att identifiera en gärningsman.”, skriver åklagaren i nedläggningsbeslutet.

BT har försökt undersöka Emelies historia så långt som är möjligt. Via dokument BT tagit del av, ser vi att hon tycks ha haft ett konto registrerat hos ett cypriotiskt företag.

Bolaget har huvudsakligen handlat med så kallade CFD:er – contracts for difference. Handeln innebär hög risk, och leder ofta till att man förlorar pengar när man spekulerar i om en kurs ska gå upp eller ner. Det kan handla om till exempel aktier, råvaror eller kryptovaluta.

Två experter BT talat med säger båda att det inte stämmer att man behöver sätta in mer pengar för att få ut sina bitcoininvesteringar.

– Det är inga seriösa aktörer som fungerar så, säger investeraren Zanno Jacklin.

Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, säger:

– Det är ett av de mer typiska bedrägerierna som du beskriver. Om saker säljs in som att det kommer gå fantastiskt bra och fort att tjäna mycket pengar, då ska man dra öronen åt sig.

Foto: Janerik Henriksson/TT
”Det är en slags häxjakt på mig”
”Emelie”

Varför Emelie fortsatt att låna stora summor pengar, trots att hon hävdar att hon förlorat pengar, kan endast hon själv svara på.

Men när vi söker henne är det få frågor hon vill besvara.

Du har väldigt stora skulder. Både företag och många privatpersoner har skuldkrav mot dig. Varför har du fortsatt låna pengar?

– Ja… Jag är utsatt för grovt bedrägeri.. Jag satsade pengar i bitcoins och jag har blivit lurad på jättemycket pengar som försvunnit. Det är det som är orsaken. Jag har inte tvingat någon till något.

Och hur har det gått till när du blev lurad?

– Jag vill inte att det ska skrivas någonting om detta.

Varför försökte du sälja en bil som var leasad till exempel?

– Nej men snälla… Jag har anmält detta. Det är en slags häxjakt på mig. En som kommit hem till mig och tvingat mig att skriva på papper.

Vilka personer är det?

– Nej men, lyssna på mig nu. Jag är jätteutsatt, jag har polisanmält detta. Senast nu för förtal.

Emelie säger vidare att hon har blivit en måltavla för felaktiga polisanmälningar och att det inte stämmer att hon lurat folk på Marketplace.

– Har jag sålt en vara så levererar jag den punkt slut. Sen vad folk håller på med det kan inte jag svara för.

BT har många fler frågor men Emelie hänvisar till sin advokat. BT skickar en rad frågor men advokaten meddelar en dryg vecka senare att Emelie inte vill kommentera.

Agneta pratade med sina väninnor om att Patrik träffat någon som lyste upp tillvaron. ”Jag och min man är ju två, det vore ju fint om Patrik också hade någon, så tänkte jag.”
Agneta pratade med sina väninnor om att Patrik träffat någon som lyste upp tillvaron. ”Jag och min man är ju två, det vore ju fint om Patrik också hade någon, så tänkte jag.”Foto: Johan Valkonen

Patrik har varit sjukskriven mycket, har haft svårt att sova och litar inte på någon längre. Han har inte haft någon kontakt med Emelie sedan han blockerade henne på sociala medier och bad bostadsrättsföreningen att byta portkod så att hon inte skulle kunna komma hem till honom.

Att han förlorat alla sina besparingar och att hans föräldrar och mormor blivit inblandade tänker han på ständigt. Allt han vill är att få upprättelse.

– Jag kan inte handla någonting på grund av det här med Emelie, jag har ingen ekonomi till att göra något större överhuvudtaget. Vi tycker att det är konstigt att hon inte blivit stoppad, trots att vi ringt till polisen varje vecka.

Agneta undrar hur Emelie hunnit med allting och samtidigt arbetat som lärare.

Christian Valkama är gruppchef på bedrägerisektionen i Borås. 24 polisanmälningar mot samma person är många även i hans värld.

Att många bedrägeribrott generellt läggs ner kan bero på att det är svårt att bevisa, säger Valkama.

– Vi tittar på varje ärende för sig.

Hans avdelning har just nu tre pågående ärenden mot Emelie på sitt bord.

– Det är en förundersökning som pågår i de ärendena, jag kan inte säga mer just nu på grund av förundersökningssekretess, säger Christian Valkama.

Jennie ÖlundSkicka e-post
Lena KvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.