GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Boråsföretagarens bluffkupp – begärde rutavdrag för anställda: ”Standard”

BT:s granskning visar hur städarna utnyttjats i en slug bluffmetod.
Genom falska fakturor hävdade Damma & Städas ägare att han städat hemma hos sina medarbetare, för att få rutavdrag.
Hos Skatteverket finns bevisen.
Borås • Publicerad 16 februari 2022 • Uppdaterad 24 april 2022
Anställda städare lurades att betala fakturor för att Damma & Städa skulle kvittera ut pengar för rutavdrag. (Bilden är arrangerad och visar ingen av intervjupersonerna.)
Anställda städare lurades att betala fakturor för att Damma & Städa skulle kvittera ut pengar för rutavdrag. (Bilden är arrangerad och visar ingen av intervjupersonerna.)Foto: Jan Pettersson

Det handlar om en systematisk fuskmetod för att lura Skatteverket på pengar – med de anställda som redskap.

Privatpersoner som köper städning kan begära rutavdrag med 50 procent av kostnaden. Städfirman drar av summan på fakturan och ansöker sedan om att få motsvarande utbetalning från Skatteverket.

BT har tagit del av dokument hos Skatteverket som visar hur Ibrahim Mawed, som äger Damma & Städa, försökt fuska med rutavdrag. Detta genom att uppge för Skatteverket att han, eller hans företag, städat hemma hos sina egna städare. I dokumenten finns både avslag och godkända rutavdrag hos städare som påstås ha köpt ruttjänster.

Städarna trodde att dokumenten som skickades till dem från Skatteverket var bluffakturor. I själva verket var det deras egen arbetsgivare som utnyttjade dem för att lura Skatteverket. De anställda som BT talat med har begränsade kunskaper i svenska språket, och förstod inte vad som pågick.

Arbetsgivaren har gjort städarna till ovetande skattefuskare. I värsta fall har städarna också fått straffavgift på tusentals kronor, om rutavdraget inte gått igenom. Städfirman har däremot fått utbetalningar från Skatteverket när ägaren ansökt om ersättning.

Så genomförs rutbluffen – steg för steg

• Städfirman skapar en falsk faktura för påstådd städning eller sanering hemma hos en städare. Om “arbetskostnaden” till exempel är 30 000 ska 15 000 betalas av städaren. De övriga 15 000 utgörs av rutavdrag.

• Firmans ägare lurar städaren att logga in på sin internetbank. 15 000 betalas från städaren till firman.

• Samtidigt förs 15 000 tillbaka till städaren. På så sätt finns det en dokumenterad betalning av den falska fakturan, samtidigt som städarens kontosaldo är oförändrat.

• Städfirmans ägare skickar en begäran till Skatteverket på 15 000, för att ersätta rutavdraget som dragits av på fakturan.

• Skatteverket betalar ut 15 000 till firman.

• Städfirman kan upprepa bluffen för fler städare. Maxavdrag per privatperson och år är 75 000 kronor.

Mawed har begärt 10 000 – 30 000 kronor per gång i utbetalning för att företaget utfört påstått hushållsarbete och sanering hos anställda. Skatteverket har avslagit flera av ansökningarna med motiveringen att det gjorts en djupare kontroll och att det kan finnas en så kallad “intressegemenskap”, eftersom ärendena gäller arbetsgivare och arbetstagare.

Flera källor uppger för BT att många städare på Damma & Städa utsattes för blufförsöken.

– Det var standard, nästan alla som hade anställningsavtal fick såna, säger en före detta städare.

”Han sa att jag skulle godkänna med bank-id. Han gjorde samma sak med de flesta som arbetade på firman.”
Tidigare städare

BT har pratat med flera av de drabbade och samtliga vill vara anonyma. En av dem kom till Sverige efter att ha lämnat hemlandet:

– Han tog rutavdrag i mitt namn. Han sa att jag skulle godkänna med bank-id. Han gjorde samma sak med de flesta som arbetade på firman. Men han har inte städat hos mig, jag är inte kund på Damma & Städa, jag jobbade där. Jag ville inte göra så.

bild 1/4

Flera städare betalade enligt uppgift fakturor utan att förstå vad det var, på uppmaning av Ibrahim Mawed, vid ett flertal tillfällen. Pengarna fördes sedan tillbaka.

När brevet från Skatteverket kom frågade en av dem Ibrahim Mawed vad det var för dokument.

– Han sa att det handlade om att jag jobbade för honom. Att det inte var något att bry sig om. Rutavdrag, jag visste inte vad det var, jag var inte så bra på svenska. Jag var dum och litade på honom (ägaren) som ett barn, han kontrollerade mig och många andra.

Flera anställda har beskrivit att de varit rädda för Ibrahim Mawed, några av dem har till och med blivit hotade.

– Han förstörde för dem som jobbade där, många grät på grund av honom. Jag vet inte hur jag ska lösa mitt liv nu, jag har fastnat i en situation jag inte kan ta mig ur, säger en städare.

BT når Ibrahim Mawed på telefon.

Det finns offentliga handlingar hos Skatteverket som visar att du försökt ansöka om rutavdrag för att du ska ha städat hos anställda. Varför har du gjort det?

– Nej, nej, jag har inte gjort det. Du kan kolla med Skatteverket. Jag har ingen kommentar, blir hans svar.

Kort därefter avslutas samtalet. BT har sökt Ibrahim Mawed upprepade gånger efter det och gett honom möjlighet att svara på frågor, men han har inte återkommit.

Städbranschen är en av de branscher som utmärker sig när det gäller skattefusk. Sedan 2020 jagar Skatteverket fifflarna mer intensivt, genom en särskild insats.

När städföretag söker rutavdrag för städning hemma hos anställda kan det hända att larmklockorna går igång hos Skatteverket.

BT har träffat flera personer som berättar om sin tilltro till ägaren och hur de blivit lurade. (Bilden är arrangerad)
BT har träffat flera personer som berättar om sin tilltro till ägaren och hur de blivit lurade. (Bilden är arrangerad)Foto: Jan Pettersson

Erik Milan arbetar med rutavdrag på myndigheten, men kan inte kommentera det enskilda fallet på grund av sekretess. Han bekräftar dock att han sett den här sortens fuskförsök förut.

– Spontant undrar man ju om det är rimligt att man anlitar sin arbetsgivare för att få städat hemma, när man själv är städare i firman? säger Erik Milan.

Det finns inget förbud mot att anställda anlitar sin arbetsgivare, däremot kan det hända att rutavdraget granskas.

– Exakt vilka kontroller vi gör vill jag inte gå in på, säger Erik Milan. Men jag kan bekräfta att jag personligen stött på fusk som ser ut just på det här sättet.

Nina Blomkvist är samordnare för granskningen av städbranschen, på Skatteverket:

– Det är en personalintensiv bransch, det man egentligen säljer är ju arbetskraft. Det finns inte så höga krav på erfarenhet eller utbildning. Då är det större risk att arbetstagarna råkar illa ut.

Över hälften av de anställda inom städbranschen är födda utomlands. Många känner inte till sina rättigheter och riskerar att bli utnyttjade av oseriösa arbetsgivare. Även om de förstår att de blir utnyttjade vågar de inte alltid säga ifrån, eftersom de inte har några andra valmöjligheter.

Dokumenten hos Skatteverket visar att städarna i vissa fall fått godkända rutavdrag, och därmed inte drabbats ekonomiskt. Men i vissa fall har avdragen nekats och de har blivit skyldiga Skatteverket tusentals kronor.

När det gäller ansökan om rutavdrag läggs stort ansvar på både köpare och utförare. Om man som köpare godkänner sin deklaration och Skatteverket vid en granskning kommer fram till att avdraget inte stämmer kan köparen drabbas av ett skattetillägg, en form av straffavgift.

Hur många fuskförsök som Damma & Städa gjort och hur många som har lyckats, går inte att få veta på grund av sekretess. Enligt BT:s uppgifter handlar det dock om ett stort antal städare.

FAKTA

Om rutavdrag

• När man anlitar ett företag för rutarbete kan man få skattereduktion, så kallat rutavdrag, för delar av arbetskostnaden.

• Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag. Företaget får dra av högst 50 procent av arbetskostnaden på fakturan och får motsvarade belopp från Skatteverket.

• Den som tillhör samma familj som rututföraren får inte söka om rutavdrag, men det finns inget förbud mot att anställda gör det.

Källa: Skatteverket

Lena KvistSkicka e-post
Anne BengtssonSkicka e-post
Jennie ÖlundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.