Annons

Boråsaren som fixar världsartister till Liseberg

Här är boråsaren som fixar världsartisterna till Liseberg i sommar.
– Fint väder, mycket folk och en stor artist på scenen – då är det inte svårt att gå till jobbet, säger Per Alexandersson.
GÖTEBORG • Publicerad 23 juli 2019
Boråsaren Per Alexandersson är artistansvarig på Liseberg.
Boråsaren Per Alexandersson är artistansvarig på Liseberg.Foto: Sanna Tedeborg

Det är en sen högsommareftermiddag. Utanför fönstret till Per Alexanderssons kontor skiner solen från en klarblå Göteborgshimmel. Genom Lisebergs grindar passerar hela tiden en strid ström med besökare.

Vilket inte är så konstigt egentligen. Om några timmar ska nämligen John Fogerty stå på Stora scenen. Den legendariske rockstjärnan, som grundade bandet Creedence Clearwater Revival, har en 50 år lång karriär bakom sig och är därmed en av sommarens huvudattraktioner.

Annons

Per Alexandersson smuttar på en kopp kaffe, kikar ut genom fönstret och konstaterar sedan:

– I kväll slår vi nog publikrekord för i år.

John Fogerty drog årets största publik när han uppträdde på Liseberg förra veckan.
John Fogerty drog årets största publik när han uppträdde på Liseberg förra veckan.Foto: Sanna Tedeborg

Det visar sig att han blir sannspådd. Publiktrycket blir så stort att Liseberg tvingas stänga grindarna senare under kvällen.

Hur känns det att få hit en världsartist som John Fogerty?

– Det är naturligtvis en fantastisk känsla. Men samtidigt är det en stor apparat. Han har ett crew på 50 personer med sig. Det är mycket som ska klaffa, många pusselbitar som ska falla på plats.

Men Per Alexandersson har vanan inne att hantera stora evenemang med rockens stora stjärnor. Inte minst under alla åren med Hultsfredsfestivalen, som han var med och grundade 1986.

– Det var ju en otrolig lärorik tid. Vi kunde i princip ingenting när vi startade festivalen. Första året testade vi oss fram och sedan gick det åt helvete året efter. Det var först ett år senare som det blev struktur på det hela.

Därefter växte Hultsfredsfestivalen undan för undan. I takt med att man lockade till sig världsartister som Lou Reed, Iggy Pop, Björk, Black Sabbath och Ramones, drogs också publiken till den lilla småländska orten med bara 5 000 invånare.

Under åren fram till 2006 kulminerade intresset med mellan 25 och 30 000 festivalbesökare.

I dag är Hultsfredsfestivalen ett minne blott. 2010 var konkursen ett faktum. Året efter köpte den tyska evenemangsjätten FKP Scorpio festivalen för att slutligen lägga ner den 2013.

””Hultsfredsfestivalen är en framgångssaga och har också blivit en slags ”raw model” för de festivaler som följt efter.””
Annons

Men Per Alexandersson känner ingen sorg eller bitterhet, bara en enorm stolthet.

– Hultsfredsfestivalen är en framgångssaga och har också blivit en slags ”raw model” för de festivaler som följt efter. Vi startade från scratch, hade knappt några pengar men blev med tiden bäst i klassen. Till och med Bert Karlsson var imponerad av vad vi åstadkom…(skratt).

Parallellt med Hultsfredsfestivalen arbetade Per Alexandersson också som frilans för Sveriges Radio, där han tillsammans med Stefan Wermelin bland annat gjorde programserien Livet är en fest, om den svenska proggmusikens historia.

– Det var ett drömprojekt som jag tjatat om att få göra och som också blev väldigt lyckosamt.

Alexandersson var under åren 2004–2006 borta från Hultsfredsfestivalen, då han jobbade tre år med Malmö-festivalen – men kom sedan tillbaka.

– Tanken var att jag skulle stanna tre år, men jag sa upp mig efter två…

”Plötsligt fick jag ett lönebesked en gång i månaden och betald semester. Det var inget jag var direkt van vid.”

Men Per Alexandersson behövde inte gå arbetslös speciellt länge. 2011 erbjöds han tjänsten som artistansvarig på Liseberg.

– Plötsligt fick jag ett lönebesked en gång i månaden och betald semester. Det var inget jag var direkt van vid.

Per Alexandersson har de senaste åren satt sin prägel på nöjesparkens artistutbud. I år delar världsartister som John Fogerty och tyska krautgruppen Kraftwerk scenen med breda svenska underhållare som Peter Jöback och Sven-Bertil Taube.

– Men jag är långt ifrån ensam. Runt mig har jag ett 50-tal mycket kompetenta medarbetare, säger Per Alexandersson.

Annons

Budgeten för enbart artister ligger på 14,5 miljoner. Det är inga stora pengar om man jämför Lisebergs totala årsomsättning på drygt en miljard.

– Jag har ett uppdrag att leverera nöje med hög kvalitet. Lisebergs scen har ett arv som förpliktar och som är viktigt att leva upp till. Men man måste tänka brett så att det passar så många som möjligt av våra besökare, säger Per Alexandersson.

Ett årskort på Liseberg kostar i dag knappt 300 kronor. Med tanke på det starka artistutbudet betalar ett sådant sig snabbt med tanke på att en enskild konsertbiljett idag kostar minst det dubbla.

”Lisebergs scen har ett arv som förpliktar och som är viktigt att leva upp till”, säger Per Alexandersson.
”Lisebergs scen har ett arv som förpliktar och som är viktigt att leva upp till”, säger Per Alexandersson.Foto: Sanna Tedeborg

Hur är ert förhållande till Göteborgs privata konsertarrangörer?

– Jag skulle säga att det är gott. Vi satte oss ner och snackade när jag tillträdde. Men jag upplever inte att vi konkurrerar med varandra och att vi försöker undvika att våra konserter krockar alltför mycket. Sedan är vi, till skillnad från Pustervik, Sticky Fingers och KB West, säsongsbetonade.

Per Alexandersson är sedan fem år tillbaka boråsare. Han bor med sin familj, hustru och tre barn, i en lägenhet på Druvefors.

– Min hustru arbetar här i Borås så det passade bra att bosätta oss här. Dessutom är det ju helt andra bostadspriser än i Göteborg.

”Det är klart att ibland funderar man ju på om det inte vore skönt att bara sitta hemma. Bara snusa, dricka kaffe och läsa en bra bok.”

Du närmar dig 60-strecket och har sysslat med musik hela ditt vuxna liv. Hur länge orkar du hålla på?

– Det är klart att ibland funderar man ju på om det inte vore skönt att bara sitta hemma. Bara snusa, dricka kaffe och läsa en bra bok. Men så länge jag fortfarande har ett passionerat förhållande till musik är det svårt att sluta. Dessutom är mina barn väldigt musikintresserade. Ena dagen lyssnar de på The Cramps, nästa på Tu Pac.

Fakta

Tre minnesvärda konserter

Snoop Dogg (2014)

Hip hop-stjärnan i ett av sina sällsynta Sverige-besök. Uppskattningsvis 53 000 åskådare på plats, vilket är publikrekord.

Mary J Blige (2016)

En sann soulstjärna som bjöd på en otrolig proffsig show.

Chic (2016)

Klassisk soulgrupp med gitarristen Nile Rodgers som frontman förvandlade Liseberg till ett böljande dansgolv.

Fakta

Tre drömbokningar

Billie Ellish

18-årig amerikansk sångerska och låtskrivare. Det hetaste namnet bland dagens unga popstjärnor.

Willie Nelson

Countrylegenden fyllde 86 år i år – och sätter sig antagligen inte på något flyg till Sverige. Men drömma kan man ju alltid…

Rod Stewart

En av rockens storstjärnor som ofta besöker Sverige. Men på Lisebergs scen har han aldrig stått.

Håkan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons