Annons

Boråsare förnekar handel med krigsvapen

En boråsare i 65-årsåldern är en av fem misstänkta i en utredning om grovt brott mot lagen om krigsmateriel och enligt uppgift handlar det bland annat om automatvapen. Men han förnekar brott.
Borås • Publicerad 7 juli 2015
Bilden är en temabild och har ingenting med det aktuella åtalet att göra.
Bilden är en temabild och har ingenting med det aktuella åtalet att göra.

– Jag är chockad och mycket illa berörd över att finnas med i detta sammanhang, säger boråsaren.

Mannens förklaring till att han hamnat i polisutredningen är att han har gjort affärer med en person i Afrika och att de skickat mejl till varandra.

Annons

Afrikanen har i sin tur haft kontakter med män i Stockholmstrakten som är misstänkta och då har mejl med boråsarens namn dykt upp.

För att få sälja vapen som klassas som krigsmateriel krävs tillstånd från Inspektionen för strategiska produkter (ISP), som är en statlig myndighet.

– Det är grundprincipen som gäller för att få hantera sådana saker, förklarar kammaråklagare Henrik Söderman vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

I utredningen, som började 2012, finns misstanke om handel med automatvapen och andra vapen utan tillstånd, trots att det krävts.

Henrik Söderman vill inte närmare kommentera förundersökningen:

– Jag kan inte gå in på vad det handlar om för händelser. Men jag kan säga att det ligger några år tillbaka i tiden och någon gång i september tror jag att vi kan ge klarare besked om vad som kommer att hända med utredningen.

Förutom boråsaren är fyra män från Stockholmsområdet misstänkta. De är mellan 43 och 73 år. Alla förnekar brott.

– Vi håller på med förhör just nu och för närvarande finns inte mer att säga. Vi ska bedriva utredningen så långt det går och sedan redovisa resultatet genom någon form av beslut, säger Henrik Söderman

Det kan innebära åtal eller beslut om att lägga ner förundersökningen, helt eller delvis.

– Det är för tidigt att säga var vi hamnar, förklarar Söderman.

Annons

Straffet för grovt brott mot lagen om krigsmateriel är fängelse från sex månader till fyra år.

Utredningen började alltså för några år sedan, men först nu i sommar har de fem misstänkta fått offentliga försvarare och kallats till polisförhör. Ingen av dem har varit frihetsberövad.

Nyligen förhördes boråsaren av polisen och då konfronterades mannen med uppgifter om vapenaffärer.

– Jag har aldrig haft tillgång till sådana saker som de tog upp. Mitt i all bedrövelse kändes det lite komiskt, säger han.

Enligt honom kan alltså kontakter med en man i Afrika vara anledningen till att han dragits in i utredningen som misstänkt. Men boråsaren säger att de affärerna handlade om bilar och elutrustning, med mera.

– Jag kan egentligen inte säga mer än att jag inte gjort någonting och jag vet inte hur man ska kunna få till det för att jag ska bli åtalad.

Mannen säger att han känner en av de misstänkta i Stockholm och har hört talas om en av de andra.

Fakta

Tillstånd krävs för all utförsel

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) svarar för tillsyn och kontroll av produkter som betecknas som krigsmaterial.

Svenska företag och personer som bor eller stadigvarande vistas i Sverige får inte utan tillstånd föra ut krigsmateriel ur landet.

Det finns en förteckning över vad som är krigsmateriel.

Den som bryter mot reglerna kan dömas till böter eller fängelse i högst två år. För grovt brott är straffet fängelse mellan sex månader och fyra år.

Brottet kan bedömas som grovt om det avser stora värden, stor omfattning, stor varaktighet eller om det annars är särskilt allvarligt.

Lennart GranbergSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons