Annons
En 39-årig boråsare krävs på mer än en halv miljon kronor av Centrala studiestödsnämnden (CSN).
Borås • Publicerad 18 juli 2008

Mannen återfinns på ”topp 20-listan” över dem som återkrävs på högst belopp.

Mannen sökte studiemedel för studier i USA under 1990-talets andra hälft. Eftersom det är dyrt att studera i vissa länder, både när det gäller levnadsomkostnader och studieavgifter, finns möjlighet att via CSN söka lån för att täcka merkostnaderna.

Annons

I början av 2000-talet återbetalades en del, men inte hela, lånet. År 2004 dömdes mannen till fängelse vid en rättegång vid Borås tingsrätt för ett antal grövre brott, inklusive urkundsförfalskning. Återstoden av skulden har vuxit med räntan och nu är summan 539.391 kr.

– Vi har en dom som har vunnit laga kraft, säger Susann Hallberg som är utredare på CSN. Nu ansöker vi om verkställighet via kronofogden för att återfå vår fordran.

Nästa steg är att kronofogden undersöker om det finns några tillgångar som kan mätas ut.

Om och i så fall hur snart boråsaren betalar sin skuld till CSN är svårt att sia om.

– Ibland får vi inte in någonting. Vid ett tillfälle betalade en person in 600.000 kr månaden efter vi hade gått ut med kravet.

Fjorton av de 20 som återkrävs på belopp över en halv miljon kronor är bosatta i Storstockholm och Västra Götalands län.

Listan toppas av en 44-årig kvinna i Sundbyberg som är skyldig CSN 1.151.403 kr. Tvåa är en 35-årig kvinna i Stockholm med en skuld på 1.122.214 kr. Äldst av de skuldsatta är en man som snart fyller 54 år, yngst är en kvinna som i höst fyller 28.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons