Annons

Boråsare i strider mot IS

Semestern i norra Irak blev inte riktigt som boråsarna Zamo Amin, 18, och hans pappa Osman Said, 42, hade tänkt sig.
Borås • Publicerad 12 augusti 2014
Foto: Privat

När en kusin till Zamo dödades bestämde de sig för att ta till vapen försvara sitt land mot terroriststämplade IS.

Svenskkurderna och boråsarna Osman Said och sonen Zamo Amin drogs in i kriget mot de militanta extremisterna Islamiska staten, IS tidigare ISIS, under sin semester i norra Irak.

Annons

När Zamo Amin fick reda på att en kusin till honom hade dödats bestämde han sig för att hjälpa till och försöka stoppa de militanta extremisternas framfart.

– Min kusin tillfångatogs och dödades. Jag tyckte det var för djävligt, vi gör detta helt frivilligt, säger Zamo Amin.

Boråsarna tog kontakt med en organisation som pappan Osman Said kände väl och som försåg dem med vapen och annan utrustning. Tillsammans med andra frivilliga och militärer fick de sedan i uppdrag att hålla utkik efter IS, huvudsakligen i området kring staden Erbil.

Den terrorstämplade gruppen har på senare tid spridit skräck i området i norra Irak och har rapporterats närma sig staden Erbil, som räknas som huvudstad i irakiska Kurdistan. Civila har dödats eller mördats av IS, däribland Zamo Amins kusin.

– Jag vill försvara mitt land, jag gör allt för mitt land, säger Zamo.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons