Annons

Boråsare häktad - fler misstänkta

En boråsare häktades på fredagen efter veckans tillslag mot ett företag då motorcyklar togs i beslag och åklagaren utesluter inte att fler kan bli gripna.
Borås • Publicerad 21 mars 2014
Tidigare i veckan beslagtogs fordon och i dag häktades den misstänkte mannen.
Tidigare i veckan beslagtogs fordon och i dag häktades den misstänkte mannen.Foto: Anton Hedberg

– Det finns ett antal misstänkta som vi inte har fått tag i än. Det är många personer som ska höras och det var viktigt att han häktades så att han inte kan kontakta andra, anser åklagaren Daniel Larson vid ekobrottsmyndigheten.

Den 43-årige mannen förnekar brott, men har gjort vissa medgivanden om att deklarationer och bokföring inte sköttes korrekt.

Annons

Borås tingsrätt häktade honom som misstänkt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Dessutom för försök till grovt bedrägeri då han med falska handlingar ska ha försökt få ut supermiljöbilspremier på en miljon kronor.

– Även om vi med hjälp av Skatteverket kommit ganska långt så återstår en hel del kartläggningsarbete. Det är en härva med fakturor och betalningar hit och dit där vi bland annat försöker följa pengarna, säger Daniel Larson.

BT har tidigare berättat om boråsaren som misstänks för momsbluffar på mångmiljoner och kunde sälja fordon mycket billigare än konkurrenter. Enligt Daniel Larson handlar det om en typ av momsbedrägeri som även tidigare upptäckts inom EU. Pengar förs fram och tillbaka mellan bolag i olika länder för att försvåra kontroll.

När fordon importerades så fanns på pappret ett bolag som skulle svara för att momsen blev betald, men bakom bolaget stod bara målvakter och skatten kom aldrig in till staten. Moms som kunder betalade lyftets ut via bolag i andra länder, menar åklagaren.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons