Annons
En ung boråsare blev i dag den förste i landet som åtalas för innehav av den nyligen narkotikaklassade nätdrogen metedron.
Borås • Publicerad 20 januari 2010

– Såvitt jag vet är det första gången som metedron prövas rättsligt, säger kammaråklagare Hedvig Nählinder.

Den 20-årige boråsaren sitter häktad och åtalas för grovt narkotikabrott. Det innebär att mannen riskerar kännbart fängelsestraff om han fälls.

Annons

Den 9 december 2009 klassades metedron som narkotika. En dryg vecka senare fastnade boråsaren i en poliskontroll och då kastade han ifrån sig en påse med vitt pulver.

Han anhölls och häktades. Nu visar analyser att pulvret var 26,7 gram metedron.

Det är en så kallad nätdrog som tidigare såldes lagligt på internet. Det är en efterföljare till nästan identiska mefedron som narkotiklassades redan i maj förra året.

20-åringen, som inte har kriminell bakgrund, hotas av strängt fängelsestraff om han anses skyldig. Minimistraffet för grovt narkotikabrott är två års fängelse och enligt nya rekommendationer kan gränsen för grovt brott komma att gå vid tio gram när det gäller metedron.

–Farlighet och straffvärde har prövats när det gäller mefedron och vår inställning är att det är jämförbart med metedron, förklarar Hedvig Nählinder.

Innehav av mefedron har redan lett till ett par fällande domar i Stockholm, men Boråsfallet är med stor säkerhet det första som avser metedron.

De två drogerna påminner om ecstasy och har främst missbrukats av unga. Lukten som påminner om skaldjur och pulvret brukar därför kallas krabba eller kräfta.

– Både metedron och mefedron har orsakat dödsfall. En biverkning är att kroppstemperaturen kan stiga okontrollerat så att det leder till döden.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons