Annons

Boråsare döms till 18 års fängelse för mord

Åklagaren yrkade på livstids fängelse för den 28-årige boråsare som knivhögg sin ex-flickvän till döds i Malmö.
Borås • Publicerad 21 februari 2014
28-åringen under häktesförhandlingen i Malmö tingsrätt. Under rättegången fanns många släktingar och vänner på plats och bar vita tröjor med ett porträtt av den mördade kvinnan.
28-åringen under häktesförhandlingen i Malmö tingsrätt. Under rättegången fanns många släktingar och vänner på plats och bar vita tröjor med ett porträtt av den mördade kvinnan.Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Tingsrätten dömde mannen till 18 års fängelse för mord.

– Det är det längsta möjliga tidsbestämda straffet, vilket innebär att han har dömts hårt, konstaterar kammaråklagare Mikael Pihl.

Annons

Malmö tingsrätt gick helt på hans linje om att 28-åringen hade ett klart uppsåt, och att dådet måste ha varit överlagt.

28-åringens försvarsadvokat menade i första hand att hans klient skulle frias för att avsikten inte ska ha varit att döda, i andra hand att 28-åringen skulle fällas för dråp och inte mord.

Så blev det alltså inte.

– Domstolen tycker som jag att utredningen visar att han klart hade uppsåt, och dömer honom för mord. Det var inga tveksamheter, säger kammaråklagare Mikael Pihl.

Dådet inträffade i augusti, den 28-årige boråsaren köpte en kniv på Claes Ohlson i Knalleland innan han tog Swebus Express till Malmö och dödade sin 23-åriga ex-flickvän i stadsdelen Oxie. Boråsaren har själv berättat att han var svartsjuk och besatt av ex-flickvännen som inte längre ville träffa honom.

På offrets kropp hittades spår av upp till 27 knivhugg. 28-åringen har under rättegången inte förnekat att han utdelat knivhugg, även om han själv bara säger sig minnas att han utdelat ett tiotal.

– Omständigheterna är sådana att han måste ha varit medveten om sitt handlande. Domstolen skrev också att det måste ses som ytterst osannolikt, säger Mikael Pihl.

Rättegången blev känslosam, den första rättegångsdagen fick avbrytas efter bara några minuter då anhöriga till offret inte kunde hålla tillbaka sina känslor mot 28-åringen.

När BT pratade med åklagaren i går hade han ännu inte bestämt sig för om han skulle acceptera domen, eller överklaga till hovrätten och på nytt yrka på livstids fängelsestraff.

– Sammanfattningsvis är jag ganska nöjd, men frågan om påföljden får jag ta mig en ytterligare funderare kring. Men som jag läser domen nu tycker jag att den verkar välskriven och bra, säger åklagare Mikael Pihl.

BT har sökt 28-åringens försvarsadvokat, Anders Polsten, men han är bortrest på grund av att det är sportlov i Malmö den här veckan.

Erik Terneborn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons