Annons

Boråsare dömd till böter för Blocket-annons om uppstoppade rovfåglar

En boråsare som annonserade ut två uppstoppade rovfåglar på Blocket dömdes på onsdagen till böter för artskyddsbrott.
Borås • Publicerad 12 september 2012
Hornuggla, dock ej uppstoppad.
Hornuggla, dock ej uppstoppad.Foto: 

Han satte ut en annons med bild och bland totalt fem uppstoppade fåglar som mannen bjöd ut fanns en hornuggla och en ormvråk.

Dessa två arter finns på en lista över djur som inte får säljas utan särskilt tillstånd. Reglerna finns i en förordning inom EU och gäller både levande och uppstoppade djur.

Annons

Avsikten är att få kontroll handeln med hotade arter. Enda undantaget är om de stoppats upp före 1947. Då krävs inget tillstånd.

– Det känns konstigt att det blev en så stor sak. Jag visste inte att jag bröt mot någon lag. Jag visste inte ens vad det var för arter, har boråsaren tidigare sagt i BT

Det började med att han fick några gamla, uppstoppade fåglar av en bekant.

– Jag tyckte de var fina. Jag hade gått arbetslös och tänkte tjäna en slant på att sälja fåglarna. När annonsen legat ute någon dag ringde någon från polisen och då tog jag bort den, berättar boråsaren.

Hann du sälja någon fågel?

–Nej, nej, dom blev slängda. Min mamma tyckte det var skräp som jag inte skulle behålla.

Men där slutade inte historien utan det blev utredning. Rikskriminalen, Jordbruksverket och åklagarnas riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål kopplades in.

Boråsaren medgav att han annonserat ut de två skyddsvärda rovfåglarna, fast ansåg inte att han begått något brott.

Enligt Blockets regler får uppstoppade djur inte säljas utan tillstånd som krävs för vissa arter. Och då måste tillstånd med nummer anges i annonsen.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons