Annons

Boråsare åtalas för grova ekobrott – lejde litauiska byggjobbare

Boråsföretagaren lejde lågavlönade litauiska byggjobbare som bodde på ett gammalt kontor. Nu åtalas han för grova ekobrott.
Borås • Publicerad 18 februari 2011
Härvan avslöjades när polisen upptäckte att litauiska byggnadsarbetare bodde på kontor i den här gamla industrifastigheten i Borås.
Härvan avslöjades när polisen upptäckte att litauiska byggnadsarbetare bodde på kontor i den här gamla industrifastigheten i Borås.Foto: Bengt Lagerstedt

61-åringen misstänks bland annat för att själv ha tagit ut cirka 1,5 miljoner kronor från sin firma. Men de bokfördes som "inköp tjänster annat EU-land", så det såg ut som om pengarna gått till litauerna.

Mannen åtalas för skattebrott och grova bokföringsbrott. BT har tidigare berättat om härvan som totalt sett kan ha handlat om svartjobb för många miljoner kronor.

Annons

Allt avslöjades av en slump när två litauer 2009 bröt sig in på Lusharpans återvinningsstation och rotade i en binge med skrot efter saker som kunde säljas.

De greps och när polisen skulle kolla upp dem ledde det till ett nerslitet och ruffigt kontor i centrala Borås.

Där bodde just då åtta-nio litauiska byggnadsarbetare och i normalstora kontorsrum fanns upp till fyra sängar. På ett fönsterbräde låg tidssedlar och en av männen berättade att han och de andra var i Borås för att jobba åt en byggfirma.

Den drevs av ett par i Boråsområdet och firman anlitades i sin tur av 61-åringen som nu åtalas. De brott som paret begått anses inte lika grova, så mannen och kvinnan har tidigare fått strafförelägganden.

Men en lång rad allvarliga misstankar riktas mot 61-åringen:

? Minst ett par gånger tog han ut stora summor pengar, fast det bokfördes som utbetalningar för litauerna och firman som de jobbade åt.

?Han bokförde inköp på över 800 000 kronor från en företagare, tros att denne hade flyttat utomlands och inte längre höll på med några affärer.

?Andra privata uttag redovisades som utbetalningar till olika underentreprenörer som 61-åringen påstod att han anlitat.

? Det fanns allvarliga brister i bokföringen. Den upprättades i efterhand och innehöll många bluffakturor.

Och så vidare.

61-åringen har gjort vissa medgivanden, men anser inte att han hållit på med olagliga affärer.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons