Annons

Boråsamerikaner inför supertisdag: "Dags för en demokrat"

Obama eller Clinton? Där är Borås amerikaner splittrade.
Förändring? Där är de enade.
Borås • Publicerad 5 februari 2008
Med blick för vinnare. Charles Reed och Barney Fyman har ett gott öga till Barack Obama och Hillary Clinton
Med blick för vinnare. Charles Reed och Barney Fyman har ett gott öga till Barack Obama och Hillary ClintonFoto: Anders Robertsson

I dag är det dags för supertisdagen i USA – dagen då flera delstater håller primärval samtidigt. Och valet har hittills kommit att handla om två demokratiska kandidater: Barack Obama och Hillary Clinton.

– Jag vill gärna ha Obama, säger Charles Reed som flyttade till Borås från Los Angeles för 13 år sedan. Precis som kompisen Barney Fyman, som ursprungligen kommer från New York, vill han se en demokrat svära presidenteden i november.

Annons

– Nu är det dags för en demokrat, säger han.

Men Barney har röstat på Hillary Clinton i primärvalet. Till skillnad från Barack Obama är hon redan en etablerad och erfaren politiker, menar han. Och framförallt:

– Jag tycker om Bill. Om det blir Hillary har han något att säga till om – även om han säger det över köksbordet.

Clinton eller Obama – egentligen spelar det ingen större roll för de båda Borås-amerikanerna. Huvudsaken är att deras hemland får en demokratisk regering som kan bidra till stora förändringar för den enskilde amerikanen.

– Det är alltid mycket lättare att börja prata om utrikespolitik framför inrikespolitik. Det är en lätt utväg för att ena folket. Men jag hoppas att vi får en president som koncentrerar sig på inrikesfrågor, säger Barney.

Charles håller med:

– Jag vill gärna se en ändring och då får de inte utesluta inrikesfrågorna.

Framförallt är det ekonomin och sjukvården som måste prioriteras, menar de. Barney förklarar att sjukvården och sjukförsäkringarna är alldeles för dyra.

– USA är ett bra land för de som är unga och friska, säger han.

Charles Reed och Barney Fyman tycker att det är viktigt att valdeltagandet blir högt. Och de tar politiken på stort allvar.

Annons

Men det gör inte alla Borås-amerikaner. Borås Baskets Ryan McDade och Dennis Springs, snackar inte politik på träningarna. Eftersom en viss George redan är ute ur bilden, ser McDade ingen anledning att rösta:

– Jag är bara glad att Bush inte får sitta kvar. Han har misslyckats med ekonomin och kriget i Irak. Han kunde ha gjort sitt jobb mycket bättre, säger han.

Valet i Sverige

Ungefär 30000 amerikaner befinner sig i Sverige. Det är dock okänt hur många som röstar i primärvalet.

Det är inte möjligt att rösta elektroniskt, utan varje röstberättigad måste ha en så kallad ”absentee ballot” från delstaten där man bor eller har bott.

Personen kontaktar sedan det parti han eller hon tänker rösta på och får en röstsedel som postas eller faxas åter.

Eric Klefberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons