Annons

Borås tappar skattemiljoner

Planerade satsningar i Borås kommer att omprövas.
Borås • Publicerad 18 december 2008

Det blir följden när skatteintäkterna minskar mer än beräknat under de närmaste två åren.

Nästa år får Borås cirka 30 miljoner kronor mindre än vad man först trodde.

Annons

Året därpå minskar skatteintäkterna med cirka 80 miljoner för Borås del.

Sveriges kommuner och landsting har åter skrivit ner skatteunderlagsprognosen med 2,8 respektive 2,9 procent för 2009 och 2010. Konjunkturnedgången har gått snabbare än väntat.

I en budget på knappt fem miljarder och med ett resultat på 100 miljoner kronor har Borås tappat 30 miljoner redan innan årets början. Dessutom kan man räkna med ökade kostnader för socialbidrag nästa år.

– Vi börjar närma oss marginalen för minsta tänkbara, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson (m). Inför 2010 har vi anledning att vara ytterst försiktiga.

Han pekar på att det är bra att ha så stora marginaler som Borås ändå har. Men även om ekonomin är stark måste man fundera på hur man kan minska kostnaderna, menar han.

Gratis bussresor är en av reformerna i nästa års budget. Efter skatteprognosen i april kommer beslut om hur det blir, säger Ulrik Nilsson.

– Redan nu bör man pröva allt som inte betalts ut, som till exempel vikarieersättningar, säger han. Och hur kan man hantera det som ligger framåt i tiden som att göra staden mer attraktiv. Skall vi göra satsningar som inte är nödvändiga i kort perspektiv men bra i långt perspektiv.

Kommunstyrelsens vice ordförande Ulf Olsson (s) menar att de minskade skatteintäkterna får konsekvenser för Borås.

– Vi måste bibehålla den verksamhet vi har i skola, barnomsorg och äldreomsorg och trots det ekonomiska läget måste man nog tidigarelägga en del investeringar för att skapa sysselsättning. Sedan får vi nog tyvärr resonera om ambitionsökningar.

Både Ulf Olsson och Ulrik Nilsson hoppas på mer statliga pengar till kommunerna.

– Vill man spekulera tror jag de kommer inför vårbudgeten, säger Ulrik Nilsson.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons