Annons

Borås stad vann tvist

Borås stad har rätt att ta ut årliga mångmiljonvinster från sitt elnätsbolag. Det slår Kammarrätten fast i en dom som helt avvisar vad förvaltningsdomstolen tidigare kommit fram till.
Borås • Publicerad 19 november 2014
Foto: Jan Pettersson

Frågan om Borås Elnät AB årligen ska kunna mjölkas på miljonvinster av sin ägare kommunen har varit föremål för en lång juridisk tvist.

Monopolverksamheten elnät har varit synnerligen lönsam för Borås stad. Bara sedan 2010 har man fört över 82 miljoner kronor från nätbolaget till stöd för bland annat det strukturellt olönsamma marknadsföringsbolaget.

Annons

Elnät runt om i Sverige är överlag mycket goda affärer för sina ägare, och det pågår andra juridiska tvister för att begränsa vinsttutagen.

De årliga vinstutbetalningarna i Borås överklagades i fjol av advokaten Olle Lindeblad, och i början av året vann han i en uppmärksammad dom i förvaltningsrätten i Jönköping.

Advokatens utgångspunkt är att den kommunala självkostnadsprincipen gäller helt och fullt för de elnät som ägs och sköts av kommunerna.

Taxorna får baseras bara på de kostnader som har direkt med investeringar i och drift av själva elnäten att göra, anser Lindeblad.

Kammarrätten underkänner däremot resonemanget och skriver i sin dom att specialbestämmelserna i ellagen gäller, och dessa tillåter vissa överskott.

En ledamot i kammarrätten reserverade sig mot domen och anser att den självkostnad ska gälla för kommunalt drivna elnät.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons