Annons

Agerar efter dödsolyckan: Ungdomsgård och berörda skolor öppnar

I Borås håller två av skolorna öppet och i Bollebygd upprättas kriscentrum på ungdomsgården efter söndagens tragiska olycka, då tre ungdomar omkom.
– Det är en tung dag, säger Kaj Sandgren, gymnasiechef på Viskastrandsgymnasiet.
Bollebygd/Borås • Publicerad 1 november 2021

Här saknas innehåll

Såväl Bollebygd som Borås stad har aktiverat sina Posom-grupper (psykiskt och socialt omhändertagande) för att ge stöd och möjligheter till samtal med anledning av dödsolyckan i Hultafors. Två av de förolyckade ungdomarna är från Sandaredstrakten, medan den tredje är från Bollebygd.

– Det är viktigt att staden tar sitt ansvar när en sådan här allvarlig händelse inträffar, säger Borås kommunchef Svante Stomberg.

Svante Stomberg, kommunchef i Borås
Svante Stomberg, kommunchef i BoråsFoto: Jan Pettersson
Annons

Under måndagen har han haft kontakt med både Christer Samuelsson, chef för gymnasie- och utbildningsförvaltningen, och grundskolechefen Pär Arvidsson Fäldt.

Nu är det beslutat att två av kommunens skolor ska hålla öppet – Sandgärdskolan i Sandared och Viskastrandsgymnasiet. Det har även gått ut information till elever och målsmän på lärplattformen Ping pong.

Även gymnasieskolan Strömma naturbrukscentrum i Sätila håller öppet skolan för elever.

Kaj Sandgren i minnesrummet som öppnats upp på Viskastrandsgymnasiet efter dödsolyckan.
Kaj Sandgren i minnesrummet som öppnats upp på Viskastrandsgymnasiet efter dödsolyckan.

På Viskastrandsgymnasiet flaggades det på halv stång under måndagen. För gymnasiechefen Kaj Sandgren var det en tung start på veckan.

– Vi har iordningställt ett minnesrum och har personal på plats, bland annat psykolog och kurator. Det kommer att vara öppet hela veckan, säger Kaj Sandgren.

I Sandared håller fritidsgården öppet mellan klockan 10 och 15. Även Sandareds kyrka är öppen. Där finns också Borås stads Posom-grupp på plats.

I Bollebygd har ungdomsgården Krafthuset öppet mellan klockan 10 och 21 under måndagen och veckan ut.

– Vi upprättar vårt stödcentrum på ungdomsgården. Det gör det komplicerat att våra elever har skollov just den här veckan, det är därför vi öppnar ungdomsgården så tidigt på dagen. Våra ungdomsutvecklare har upparbetade kanaler i sociala medier som de använder sig av för att nå ut till så många som möjligt, säger individ- och familjeomsorgens verksamhetschef Anneli Svensson.

Medan ungdomsgården fungerar som stödcentrum är alla välkomna dit oavsett ålder, såväl barn och ungdomar som vuxna. Bollebygds kommun kommer dels att ha ungdomsgårdens personal och lärare på plats, dels stödresurser i form av skolkurator, skolpsykolog och personal från socialförvaltningen.

Även den öppna ungdomsverksamheten i Sandared, i anslutning till Sandgärdskolan där två av de tre förolyckade ungdomarna tidigare gick, håller öppet under dagen för att möta sörjande.

Annons

– De två före detta eleverna som gick bort har fortfarande kopplingar till elever som går här nu. Vi har öppet för att eleverna ska ha någonstans att vända sig och bearbeta sin sorg. Detsamma gäller för lärare som kände dem, säger Sandgärdskolans rektor Johan Larsson.

Johan Larsson, rektor Sandgärdskolan.
Johan Larsson, rektor Sandgärdskolan.Foto: Niclas Liljenby

Han blev under söndagskvällen kontaktad av Borås stads krisledningsgrupp med beskedet att två av de avlidna hade gått på skolan.

Under måndagen har man gått ut med information till samtliga vårdnadshavare och elever om att den öppna ungdomsverksamheten håller öppet. Preliminärt till klockan 15, eller längre än så vid behov.

– Vi finns tillgängliga från skolan för att stötta och lyssna. Det som har hänt är jättetragiskt. Unga människor ska inte behöva gå bort så här, säger Johan Larsson.

Håkan PerssonSkicka e-post
Sandra OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons