Annons

Borås nya landmärke

Ett landmärke skall det bli. Men om det blir ett höghus är osäkert.
En tävling skall utse det vackraste förslaget när det skall byggas vid slutet av Allégatan.
Borås • Publicerad 3 januari 2008
Här ska Borås nya landmärke byggas. Än är det oklart om det blir ett höghus eller inte. Illustration: Stadsbyggnadskontoret/Borås stad
Här ska Borås nya landmärke byggas. Än är det oklart om det blir ett höghus eller inte. Illustration: Stadsbyggnadskontoret/Borås stadFoto: 

Från början var förslaget i planprogrammet att ett höghus på omkring 25 våningar skall byggas i kvarteret Vitsippan vid Allégatans slut. Men nu när kommunstyrelsen skall säga sitt är det mer tveksamt om det blir ett högt hus.

I stället för ett höghus med cirka 25 våningar talas det nu i stället om ett landmärke av hög arkitektonisk kvalitet.

Annons

– Det är dumt att binda upp sig vid 25, 10 eller 40 våningar, säger ansvariga kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (fp). Det viktigaste är att det blir en arkitektoniskt vacker byggnad.

Morgan Hjalmarsson säger att det gäller att inte låsa upp sig och menar att intresset från byggföretagen och konjunkturen också spelar in.

Hotellverksamhet

Utöver bostäder, handel, kontor och parkering föreslås också att man i detaljplanen prövar om det går att ha hotellverksamhet i huset.

– Vi har inte så många hotell i Borås och läget inte långt från riksväg 40, kan vara intressant, menar Morgan Hjalmarsson.

För att det skall bli en byggnad som passar in i miljön och markerar och tydliggör platsen, tänker kommunstyrelsen utlysa en markanvisningstävling.

Skanska hade option på marken men valde i stället att bygga på Hestra. Nu blir det en fri prövning.

– Många hör av sig och vill bygga i Borås så vi hoppas intresset skall vara stort, säger Morgan Hjalmarsson.

En riskanalys har gjorts och kvarteret klarar de riktlinjer som länsstyrelserna i Skåne, Stockholm och Västra Götaland tagit fram. Fasaden mot riksväg 40 får inte ha öppningsbara fönster och dörrar och inga friskluftsintag får placeras mot det hållet.

När det gäller buller säger kommunstyrelsen att det krävs noggranna studier av byggnaden. Planerna på att sänka hastigheten på motorvägen gynnar förstås kvarteret.

Annons

Ett stort antal parkeringsplatser försvinner när huset byggs och därför måste parkeringsfrågan lösas. Tanken är att det nya huset får parkeringshus i botten.

När kommunstyrelsen och kommunfullmäktige antagit planprogrammet kommer markanvisningstävlingen att utlysas. Med utgångspunkt från det vinnande förslaget görs sedan en detaljplan som kan bli klar i början av nästa år.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons