Annons

Boende trött på gratis parkering

– Efter klockan åtta är den nästan helt kört att hitta en plats.
Borås • Publicerad 30 januari 2010
Många bilburna högskolestudenter har upptäckt att det är gratis att parkera på Norrmalm. Linda Martinsson som bor i området är trött på att ofta bli utan p-plats.
Många bilburna högskolestudenter har upptäckt att det är gratis att parkera på Norrmalm. Linda Martinsson som bor i området är trött på att ofta bli utan p-plats.Foto: Jan Pettersson

Linda Martinsson bor på Norrmalm och har tröttnat på att högskolestuderande parkerar gratis i området.

Det är trångt och få p-platser, många korsningar och garageutfarter där det är förbjudet att parkera. Dessutom har många högskolestudenter kommit på att det är gratis och nära till skolan.

Annons

– Jag tycker ju först och främst att de p-platser som finns här borde vara till för oss som bor här på Norrmalm, säger Linda Martinsson som tröttnat på att hon ofta behöver ställa sin bil flera kvarter från bostaden.

Det har till och med hänt att hon fått ställa sig nere stan och fått betala p-avgift för att hon inte hittat någon plats att stå på.

Linda arbetar natt och ser ofta att bilar snurrar runt och letar plats vid åtta-tiden på morgonen när hon kommer från jobbet.

– Kommer jag hem lite senare är det ofta helt kört att hitta en plats, säger hon.

Även om Linda åker ett ärende under dagen och kommer tillbaka någon timme senare är platsen oftast upptagen och hon får parkera flera kvarter bort, eller på betalplats närmare centrum.

– Jag har hört att studenterna kallar det här området för guldparkeringen.

Linda Martinsson tycker att boendeparkering vore en tänkbar lösning på problemet. Då reduceras möjligheten för andra än de som bor i området att parkera längre tid än två timmar. Det blir visserligen en kostnad, men det tycker hon att det är värt.

Boendeparkering ger boende inom respektive område möjlighet att parkera på särskilt anvisade platser i upp till sju dygn.

För att få boendeparkera krävs ett boendeparkeringstillstånd och en boendeparkeringsbiljett.

Tillstånd kan den få som är folkbokförd på en adress i något område där boendeparkering gäller och står som registrerad ägare till det fordon som ansökan görs för.

Ett hushåll kan få maximalt två tillstånd.

Boendeparkeringstillståndet kostar 200 kronor och gäller i två år. Biljetten som gäller i en månad kostar 150 kronor.

Tillståndet utfärdas av gatukontoret.

Biljetten för boendeparkerings biljetten kan köpas i parkeringsautomater inom området eller av Borås kommuns Parkerings AB.

Boendeparkeringen är knuten till respektive stadsdel.

Boendeparkeringstillstånd innebär ingen garanterad p-plats utan endast i mån av plats.

Källa: Gatukontoret

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons