Annons

"Blödande asfalt" skapar vinterhalka i värmen

Tre frågor till Lennart Helsing, presskommunikatör vid Trafikverket som nu varnar för halka på vägarna – mitt under rådande högsommarvärme.
Borås • Publicerad 10 juli 2014
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vad är "blödande asfalt" som Trafikverket varnar för?

– När det har varit riktigt varmt flera dagar i sträck kan det så kallade bindningsmedlet som finns i nylagd asfalt ta sig upp till ytan och lägga sig uppe på asfalten. Medlet blir som en varm kletig massa som skapar ett otroligt halt vägunderlag.

Annons

Hur gör man då som bilist för att undvika en olycka?

– Under torra sommarperioder upplevs ofta vägbanan som säker, vilket leder till högre hastigheter. Sänk farten och var uppmärksam på fläckarna är mitt råd.

Vad ska man annars tänka på i sommartrafiken?

– Återigen, håll hastigheten och framförallt avstånden. Under de största semesterperioderna fylls vägarna med både motorcyklar och husvagnar som kan ha svårare för att stanna. Ser du även upp för vilt och förrymda djur har du kommit en lång bit på vägen.

Niclas Liljenby
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons