Annons

Blivande lärare sviker Borås

Antal sökande till lärarutbildningarna på Högskolan i Borås har nästan halverats från förra året.
Låg lön, låg status och stora nedskärningar lockar inte till läraryrket.
Borås • Publicerad 21 april 2011
Det borde vara ett roligt och stimulerande yrke, men om nedskärningarna fortsätter är det nog svårt att jobba som lärare under många år, menar Anna-Carin Street och Johan Jarnström, lärarstudenter på högskolan i Borås. De tycker att läraryrket får dåligt med uppskattning.? Fyra och ett halvt års utbildning, för en så låg lön lockar inte, säger Anna-Carin Street.
Det borde vara ett roligt och stimulerande yrke, men om nedskärningarna fortsätter är det nog svårt att jobba som lärare under många år, menar Anna-Carin Street och Johan Jarnström, lärarstudenter på högskolan i Borås. De tycker att läraryrket får dåligt med uppskattning.? Fyra och ett halvt års utbildning, för en så låg lön lockar inte, säger Anna-Carin Street.Foto: Jan Pettersson
"Bilden som ger av den pedagogiska branschen är ingen rolig läsning för blivande lärare", säger Lars-Erik Olsson, prefekt på institutionen för pedagogik på Högskolan i Borås.
"Bilden som ger av den pedagogiska branschen är ingen rolig läsning för blivande lärare", säger Lars-Erik Olsson, prefekt på institutionen för pedagogik på Högskolan i Borås.Foto: Malin Carlsson Lindqvist

Han tror också att ständigt ändrade behörighetskrav i kombination med att hela den pedagogiska branschen är mycket ifrågasatt, kan avskräcka många.

– Nya lärarreformer har drivits igenom i ett väldigt högt tempo, vilket skapar en stor osäkerhet både hos dem som redan är färdigutbildade, och dem som funderar på att läsa till lärare – ”Varför ska jag välja den här utbildningen, jag kanske inte är behörig om ett par år.”

Annons

De studenter som börjar läsa i Borås till hösten kommer att gå den nya lärarutbildningen, och blir därmed legitimerade lärare enligt de nya krav som kräver behörighet i alla ämnen man undervisar i.

Obehöriga lärare har fram till år 2015 på sig att komplettera.

– Vi hade kanske trott att det skulle leda till att fler söker lärarutbildningen nu i höst, men så blev det inte, säger Lucia Monastyrski på antagningen .

– Det kan ha att göra med löneläget i Borås och de ständiga nedskärningarna. Många studerar i närheten av där de bor. Ser potentiella lärare att det blir färre lärarjobb i Borås, så väljer de inte en lärarutbildning, säger Richard Jennerhed på Lärarförbundet i Borås.

Han får medhåll av Johan Jarnström som läser till lärare i svenska och engelska på högskolan i Borås.

– De ständiga nedskärningarna och den låga löneutvecklingen är inget att hurra för. Läraryrket har låg status i dagens samhälle, för vi mäter ofta status i lön. Jag tror också att lärare får bära hundhuvudet för de nedskärningar som görs.

Borås hamnar på 256:e plats, av landets totalt 290 kommuner, i undersökningen ”Bästa skolkommun” sett till lärarlöner. Och på 251:a plats sett till resurser.

– Lärare är inte direkt hjältar i dag, som det var förr, menar Lars-Erik Olsson.

Antal sökande till lärarutbildning i Borås:

Förstahandsval 2011:

243 – minskning med 44

procent jämfört med 2010.

Totalt 2011:

1 508 – minskning med 22

procent jämfört med 2010.

De mest sökta utbildningarna i Borås:

Sett till totalt antal sökande till högskolans alla utbildningarföljer Borås den nationella trenden och slår ansökningsrekord, med 18 408 sökande till höstens termin.

Det här är de populäraste utbildningarna i år:

Grundutbildning

1. Fastighetsmäklarutbildningen

2. Sjukskötersekutbildningen

3. Civilekonomutbildningen

4. Butikschefsutbildning med inriktning textil och mode

5. Event management

Avancerad nivå

1. Barnmorskeutbildningen

2. Specialistsjuksköterskeutbildning – distriktssköterska

3. Specialistsjuksköterskeutbildning – anestesisjukvård

4. Specialistsjuksköterskeutbildning – ambulanssjukvård

5. Specialistsjuksköterskeutbildning – intensivvård.

Angelica Won Rydén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons