Annons

Blev av med värdefull matta – vill varna andra

Mannen påstod att han skulle kontrollera vattenkvaliteten – men han lämnade lägenheten med klockor och en äkta matta för hundratusentals kronor. Nu vill Anders Bergengren, 83, varna andra.
Borås • Publicerad 24 november 2014
Foto: Lisa Brunzell
Foto: Lisa Brunzell

Det var på torsdagen som Anders Bergengren blev uppringd av en man som påstod att han behövde komma in och kontrollera vattenkvaliteten.

– Han sa att de hade reparerat vattenledningar i gatan, och att det kunde påverka vattnet inne hos oss. Jag fick intrycket att han stod nere på gatan vid det här arbetet och ringde. Han frågade om han fick komma in, och jag sa ja, berättar Anders Bergengren.

Annons

Väl inne i lägenheten bad mannen att få komma in i badrummet och satte igång duschen. Vattnet behövde spola en stund för att det skulle gå att ta prover, påstod han.

– Han pratade väldigt mycket, som en kulspruta, på svag stockholmsdialekt. När jag frågade sa han att han var från Uppsala. Han var prydlig och verkade bildad, jag tänkte att det kanske var en av cheferna för det här arbetet.

Plötsligt sa mannen att han hade glömt sin väska och måste hämta den. Anders blev ombedd att fortsätta spola med duschen, och blev lämnad ensam i badrummet.

– Han var borta en stund, men jag tänkte inte så noga på det då.

När mannen kom tillbaka gjorde han sina undersökningar och uppmanade Anders att tvätta händerna noga efter ”vattenprovet”. Mannen visade intresse för Anders klocka, som han tog av för att tvätta händerna. När mannen väl hade gått upptäckte Anders Bergengren att klockan var borta.

– Jag gick för att hämta min andra klocka, men den var också borta. Det var ju smart av honom att lura mig att spola vatten, för på det viset blev jag ju fast där i badrummet, konstaterar han sakligt.

Först senare upptäckte han att ytterligare en sak saknades i lägenheten: en äkta matta, som tidigare har värderats till flera hundra tusen kronor. Mattan låg fritt på golvet och var lätt att plocka upp eftersom det inte stod några möbler på den.

– Det var en fin matta, egentligen en gobeläng. Väldigt tunn, så om han har vikt ihop den så tog den inte så mycket plats.

Det är inte första gången bedragare lurar sig in hos äldre människor. Ett liknande fall inträffade i fredags i Göteborg – också där ringde en person på hos en äldre dam för att kontrollera vattenkvaliteten och försökte få henne att stanna i badrummet. Men hon fattade misstankar och inget blev stulet.

– Det är inget ovanligt tillvägagångssätt. Vi brukar försöka varna och uppmana till försiktighet med vem man släpper in i lägenheten. Men det är inte lätt, säger Jenny Widén, presstalesperson hos polisen i Västra Götaland.

Annons

– Det brukar vara två personer som hjälps åt, den ena uppehåller den boende och den andre genomsöker lägenheten. Ofta hinner de inte få med sig så mycket, eftersom de har kort tid på sig, säger Jenny Widén.

Anders Bergengren hoppas att den unika mattan ska vara svår att avyttra och dessutom vill han varna andra.

– Det känns skit, faktiskt. Men man blir väl invaggad i en trygghet, vi har bott här i 50 år och det har aldrig hänt något förut.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons