Annons

Blandat betyg till den kylda maten

Pensionärerna som får kyld mat är i stort sett nöjda.
Borås • Publicerad 8 januari 2009

Det visar en undersökning som gjorts i de fyra kommundelar i Borås där man helt eller delvis infört kyld mat inom hemtjänsten.

Mest nöjda är de äldre med själva leveransen av maten. Det är också lätt att fylla i blanketten när man skall beställa sin mat.

Annons

Däremot är inte alla lika nöjda när det gäller kvaliteten på maten även om över hälften av de som svarat på enkäten tycker den är bra och 20 procent att den är mycket bra. Men en fjärdedel, 24 procent, uppger att de tycker kvaliteten är mindre bra.

– Det kan vara så att kvaliteten behöver förbättras, säger kostsamordnare Marita Westerlund. Ofta önskar de äldre rätter med potatis, men just potatisen är svår att få bra.

I enkäten som skickades under senare delen av hösten fick de som svarade också ange hur de helst skulle vilja ha sin mat distribuerad. 66 procent valde kyld mat en gång i veckan, medan 23 procent hellre vill ha varm mat dagligen. Nästan åtta procent skulle vilja ha ett annat sätt, som att få maten lagad i hemmet.

117 svar

Hittills är det Dalsjöfors, Trandared, Brämhult och delar av Göta som infört kyld mat där de äldre erbjuds att välja mellan 10 rätter per vecka. 200 enkäter skickades ut och av dem besvarades 117.

Marita Westerlund tycker att resultatet visar att den kylda maten fungerar bra. Enkäten skall användas som underlag när Borås diskuterar hur matdistributionen skall se ut i framtiden.

Från politiskt håll har det uttryckts önskemål om att de äldre skall kunna få välja om de vill ha kyld eller varm mat. Om detta är möjligt är en av de frågor som skall ges svar på i det förslag som läggs fram i vår.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons