Annons
Det är inte bara gratis bussresor för pensionärer i Borås som skall utredas.
Ett första steg tas nu också för att se om det går att införa ungdomsrabatt i kollektivtrafiken.
Borås • Publicerad 5 februari 2008
Foto: Jan Pettersson

När kommunstyrelsen i går tog beslutet att låta Västtrafik räkna på vad det kostar med gratis resor för pensionärer under lågtrafik kom åter frågan om en ungdomsrabatt upp.

Alla kommuner i regionen utom Borås och Uddevalla har infört ungdomsrabatten och socialdemokraterna och vänsterpartiet i Borås har varit kritiska mot att majoriteten i kommunstyrelsen inte velat ta steget.

Annons

Nu kom socialdemokraterna med ett förslag att Västtrafik snarast skall få i uppdrag att införa ungdomsrabatt i kollektivtrafiken i Borås, men majoriteten ville först utreda detta.

– Vi har snart rett ut oklarheterna med Västtrafik och låt oss samla in alla uppgifter först, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson (m).

– Det är minst lika viktigt att stimulera ungdomarna att åka kollektivt som pensionärerna, ansåg kommunstyrelsens vice ordförande Ulf Olsson (s) och menade att om man nu tycker det är viktigt att satsa på kollektivtrafiken bör också ungdomsrabatten införas.

När det gäller gratisresorna för pensionärer ville både Lennart Andreasson (v) och Ulf Olsson att man skulle be Västtrafik räkna på vad det skulle kosta om även sjukpensionärer och förtidspensionärer får åka gratis.

Förslaget fick också stöd av Eva Théen-Johansson (mp), men majoriteten ville inte gå så långt. Definitionen av vem som är förtidspensionär är inte helt klar, menar Ulrik Nilsson.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons