Annons

Billiga resor för unga blir het fråga

Billigare bussresor för ungdomarna i Borås.
Borås • Publicerad 21 april 2008
Rebecka Hallams, Madeleine Liljedal, Anton Ekberg och Matilda Hansfeldt i ungdomsrådets styrelse hoppas kunna påverka politikerna. Här tillsammans med ungdomssamordnaren Maria Wallengren.
Rebecka Hallams, Madeleine Liljedal, Anton Ekberg och Matilda Hansfeldt i ungdomsrådets styrelse hoppas kunna påverka politikerna. Här tillsammans med ungdomssamordnaren Maria Wallengren.Foto: Jan Pettersson

Om detta lär det bli diskussion när ungdomsfullmäktige samlas på tisdag. 150 ungdomar möter då politiker och tjänstemän.

När ungdomsrådet varit ute på skolorna och samlat in synpunkter inför ungdomsfullmäktige har det varit åsikter om kollektivtrafiken som dominerat.

Annons

Det har handlat om allt från att fritidskortet skall gälla mer än det gör i dag till hur skolkorten skall fungera och ungdomsrabatt på bussarna.

Politiker och tjänstemän har bjudits in till ungdomsfullmäktige och hittills har ungefär hälften av de politiker som är utsedda till rådslaget med ungdomsrådet tackat ja. Nästan alla kommunalråden har också lovat att komma.

Det är andra gången som ungdomsfullmäktige anordnas i Borås. Senast var det för tre år sedan.

Förutom diskussioner blir det också möjlighet till social samvaro under dagen och kvällen avslutas med en bankett.

Öppet forum

Men det blir inte bara kollektivtrafiken som tas upp på ungdomsfullmäktige. Under eftermiddagen hålls ett öppet forum då man skall kunna dyka djupare i många olika frågor.

– Här kan man lyfta vilka frågor som helst, som till exempel förslaget från Daltorpsskolan om en laglig graffitivägg, säger Anton Ekberg i styrelsen för ungdomsrådet.

Ungdomsrådet startade på hösten 2004 efter beslut i kommunfullmäktige. Våren därpå hölls ungdomsfullmäktige för första gången.

Men det är först nu som arbetet med ungdomsrådet börjat lossna, tycker styrelsen.

– Det tar tid att bygga upp ungdomsrådet. Men 2007 har vi fått betydligt fler remisser att svara på och vi har haft projektgrupper som jobbat mycket, säger Matilda Hansfeldt, ordförande i styrelsen. Det känns jätteroligt för oss.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons