Annons

Bildextra: Stjärnor i aphus lockade

8 000 besökare vallfärdade i går till ett plaskblött Borås djurpark för att få autografer i ap­huset, när Elfsborgs­dagen hölls för tionde året i rad.
Borås • Publicerad 13 september 2010
Martin Andersson och de andra killarna har fullt upp med signeringen i aphuset.
Martin Andersson och de andra killarna har fullt upp med signeringen i aphuset.Foto: Lars-Åke Green

Kön in till Borås djurpark rör sig likt en lång tusenfoting i glada färger: paraplyer, regnställ och gummistövlar. Många håller förväntansfullt i sina gulsvarta häften med bilder på spelarna, medan andra spanar mot djuren eller står i klungor och kliar sig i huvudet över frågorna på tipspromenaden.

Inne i aphuset står ett barn med näsan tryckt mot rutan och tittar på när aporna leker i sanden, oberörda av uppståndelsen framför. Där sitter Elfsborgsstjärnorna på rad och langar fram autograf efter autograf i en strid ström. Att de sitter just i aphuset – dock utanför glaset – är inget de tycker känns konstigt.

Annons

– Man känner sig som hemma. Jag har vant mig vid lukten nu, så det är helt ok, säger Martin Andersson medan han signerar ännu en idolbild.

Folkklungan flyttar på sig litegrann för att släppa fram en rullstol. Alma Eriksson, nio år, rullas fram till signeringsbordet av sin pappa, och får sitt gipsade ben signerat med svarta tuschpennor.

– Jag spelade fotboll och fick en spark på benet. Sedan kunde jag inte gå, så jag fick åka till sjukhuset, säger hon.

Hon berättar att familjen fått gratisbiljetter. Svaret på vilket som är hennes favoritlag kommer snabbt: Hillareds IF – där hon själv spelar, såklart.

Förhoppningen inför dagen var så mycket som 10 000 besökare, men det landade på kring 8 000, enligt Göran Lohne, medie­ansvarig i Elfsborg.

– Med tanke på vädret är det fantastiskt bra.

För Borås djurparks del är betydelsen av dagen svår att överskåda, enligt driftschef Bo Kjellsson.

– Det är ett långsiktigt samarbete, där effekterna inte kan räknas så mycket i kronor. Men människor kanske kommer hit som aldrig skulle ha åkt hit annars. På sikt tror jag att det här sätter Borås på kartan.

Elfsborgsdagen

Elfsborgsdagen är ett samarbete mellan IF Elfsborg och Borås djurpark, där parken hålls öppet för allmänheten och alla lagets spelare är på plats för att signera idolbilder. Första gången dagen anordnades var år 2000.

Inför dagen delades i år ut 11 500 fribiljetter från IF Elfsborg.

Antalet besökare har genom åren till stor del påverkats av vädret. Som mest har dagen lockat över 10 000 besökare vid soligt väder.

Elin Klemetz
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons