Annons

Bildextra: Dagen före valdagen

I går var sista chansen, valrörelsens upplopp och slutspurt. Men den ska ända in i kaklet. Precis som i simbassängen kan en perfekt målgång vara skillnaden mellan succé och fiasko. Såpass liten är marginalen.
Borås • Publicerad 19 september 2010
Foto: Sara Moritz

09.20

Regntunga skyar och grått som betong. Himlen fullkomligt öppnar sig över Stora torget. Det är sista dagen före valet och bara timmar kvar tills rösterna skall räknas.

Annons

Grått.

Symboliskt kanske med en valrörelse som av många beskrivs som just färglös. Ideologierna har hamnat något utanför fokus när det istället har handlat om utspel, tv-frieri och bröstpumpar.

Först på torget är Socialdemokraternas Yvonne Persson. Även om vädret kanske inte är särskilt uppmuntrande är hon uteslutande positiv inför spurten.

– Jag känner ingen mättnad ännu. Och även om opinionsundersökningarna inte varit någon rolig läsning så håller vi fortfarande humöret uppe. Det är rösterna som räknas. Inte undersökningarna.

Partikamraten Per-Åke Magnusson kämpar med det röda mastodontparasollet medan regnet fortsätter att vräka ner.

Persson hämtar det sista av valmaterialet från stugan och menar att det är kamp till slutet som gäller.

– Ända in i kaklet brukar man väl säga. Den här dagen är viktig och ingenting är avgjort ännu. Dessutom orkar vi kämpa. Vi har sprungit i väldigt många trappor när vi knackat dörr och fått starka benmuskler.

09.45

Socialdemokraterna är inte längre ensamma på torget. Bo-Göran Carlsson, SPI har just anlänt. Med viss bävan inför valdagen.

– Det blir stressigt. Vi är sju stycken som skall leverera valsedlar till 81 vallokaler. Det kommer att bli ett riktigt race.

Annons

Samtidigt öppnar kommunens förtidsröstarstuga precis jämte. Maria Rapinoja står först i kön. Först nu har hon bestämt var rösten skall hamna.

– Jag har tvekat länge och varit både fram och tillbaka. Jag hämtade blanketter på torget i?går och läste på hemma under kvällen. Jag är inte säker på det här men jag har ändå bestämt mig.

Men innan klockan 10.00 släpps hon inte in. Stadiga valförrättare ser till att öppningstiderna följs.

10.45

– En dag till är liksom inga problem. Men skulle någon säga att det blir en vecka till hade jag lagt ner. Det hade jag inte orkat.

Centerpartiets Anders Andersson står utanför Sjuhärads kanske mest genomarbetade valstuga och samlar kraft inför den sista ansträngningen.

– Det är min första riktiga valrörelse men det har givit mersmak. Jag tycker att det varit väldigt roligt och man har fått fin kontakt med många väljare.

Stugan?

Den kommer att användas även efter valet. Läggs ut till försäljning på Blocket och hamnar hos högstbjudande. Friggebod eller lekstuga för tågromantiker. Den är byggt som ett stationshus i miniatyrformat

11.10

Annons

På torget i Ulricehamn har det snabbt fyllts på med folk efter att solen brutit genom det tidigare solida molntäcket.

Solen.

Och ”Fly me to the moon”.

Hos Kristdemokraterna bjuder Metrokvintetten på sköna toner. Ulricehamnarna verkar digga oberoende av partifärg. Elvy Leifsmo njuter av musik, kaffe och dopp.

Ewa Wallin och Sara Bernevång gillar stämningen.

– Det är något speciellt med en valrörelse. Jag brukar ta en promenad här över torget för att se vad som händer. Det är mysigt, säger hon.

Omkring hundra meter bort står den rödgröna oppositionen i samlad tropp. Förbipasserande överöses med vindsnurror, osthyvlar och decilitermått.

Men den bästa röstfångaren finns ett par kvarter bort. Grönlandshunden Caspar har smyckats med skylten ”klimatflykting” för att påminna om Arktis smältande isar.

– Det är många som kommer fram och vill klappa honom, säger Ove Claesson utanför Miljöpartiets temporära vallokal.

– Ballonger och sådant kanske fungerar också, men här får man en chans att informera om läget när Caspar håller intresserade kvar.

Annons

11.25

– Men vi har det väldigt bra här i Sverige. Det får man inte glömma. Jag tror inte att det spelar särskilt stor roll vem som bestämmer eftersom ingen kommer att kunna ändra på det ändå.

S-O Sandberg har ännu inte bestämt sig för vad han skall rösta på. Socialdemokraternas Barbro Westermark vädrar potentiell röst och replikerar rappt.

– Men det är just den välfärden regeringen håller på att rusta ned. Det är oroväckande och måste stoppas.

– Jag är inte rädd för det. Det händer inte i Sverige, fortsätter Sandberg.

– Det pågår just nu...

– Men bidragsfusket då? Hur ska ni stoppa det? Jag känner folk som var hemma och var sjuka i tre–fyra år. Men de jobbade i garaget i?stället.

Socialdemokraternas Göran Isaksson ansluter.

– Det är kriminellt. Men dagens system fungerar inte heller...

Diskussionen fortsätter och efteråt är Sandberg fortfarande inte säker på vart rösten hamnar. Barbro Westermark tror dock att hon åtminstone plockade några poäng.

Annons

– Det kändes som att jag fick fram en del saker som var viktiga. Förhoppningsvis röstar han rätt, säger hon och blinkar.

Fortsättning på nästa uppslag.

12.30

Lager 157 är fullt. Parkeringsplatsen är minst lika packad. Om det är stressigt för personalen råder det motsatt situation för Fredrika Ragnar och Jonas Gunnarsson.

Ulricehamns kommuns valbuss gör valrörelsens sista stopp i Gällstad men antalet röstande är ovanligt lågt. 26 personer hittills.

Båda ser något uttråkade ut där i lastutrymmet på minibussen som gjorts om till ambulerande vallokal.

– Vi har faktiskt inte röstat ännu. Men vi funderar på att göra det i bussen innan vi är klara för dagen.

Det finns dock en hake. Vadet. Inte valet.

– Vi har slagit vad om hur många som kommer och rösta i?dag. Då vill man avvakta så länge som möjligt för att inte påverka resultatet i fel riktning, säger Fredrika och skrattar.

Trots att förbipasserande har siktet inställt på märkesjeans, tröjor och moderiktiga skor trillar det ändå in ett par spontanröster. Och ganska många är ungdomar.

Annons

– Det är ju lite det som är tanken med valbussen. Att fånga upp personer som kanske inte skulle rösta annars, säger Fredrika innan hon tvingas avbryta.

Röstande nummer 27 och 28 har just anlänt.

Jönköpingsparet Anna Gidlund och Joakim Sandström, ursprungligen från Örnsköldsvik hade inte tänkt rösta idag men lockades av bussen.

Fredrik öppnar framdörren och låter Anna och Joakim välja fritt bland valsedlarna. Sedan stiger de var för sig ombord och avlägger sina röster.

– Det var ju smidigt, säger Joakim och får medhåll av Anna.

Shoppingen kan återupptas.

Nytta och nöje.

13.30

Det skulle kunna vara vilken lördag som helst. Att det överhuvudtaget pågår en valrörelse är svårt att tro mitt på Limmareds tomma torg.

Kjell-Eric Gustafsson promenerar förbi i makligt tempo.

Annons

– Det har inte varit så mycket här heller. Men det behöver inte hända så mycket här heller. Det räcker med tv-debatterna. Sedan är det kanske ingen idé med Limmared. Det blåser samma vindar som det alltid har gjort, säger Gustafsson som berättar att han alltid röstar först på valdagen.

– ... socialdemokraterna som vanligt, tillägger han och går.

2006 fick partiet 54 procent av rösterna i valdistriktet.

14.10

På väg genom Tranemo. Ett par vindpinade valaffischer verkar knappt hålla ihop längre. Och snart behöver de inte heller. Tranemoborna verkar hålla sig inne och vänta in valdagen.

14.50

Inga valmöten på torget i Svenljunga i?dag. För Ann-Marie Öhnn spelar det mindre roll. Hon gör comeback i vallokalerna efter många års soffliggande.

– Det är ett viktigt val den här gången. Någon måste stå upp för oss pensionärer. Det lovas och lovas men den här gången måste det faktiskt hända något också, säger hon och hytter med näven.

15.30

Tillbaka på Stora torget. Om valförrättarna i kommunens förtidsröstarstuga agerade stadiga dörrvakter under morgonen råder nu motsatt läge.

Annons

Anarki. Men med ett leende. Egentligen skulle förtidsröstningen ha stängt för en halvtimme sedan.

Men trycket är för stort. Fortfarande köar folk för att rösta före valdagen.

– Det är helt otroligt. Vilket tryck det har varit, säger Berit Dahl och släpper in den sista av sammanlagt 360 röstande.

15.45 – Popcorn!

Rebecca Pandora Friedman springer med lätta steg över torget. För Moderaternas räkning delar hon ut snacks till förbipasserande med stort engagemang.

– Nu är det inte mycket kvar av valspurten. Då gäller det att ta ut de sista krafterna.

Björn Hellgren smakar gärna. Han har just avlagt sin förtidsröst på Moderaterna och ser fram emot dagens rösträkning.

– Egentligen spelar det ingen roll hur rösterna fördelas inom alliansen. Bara vi vinner, säger han och fortsätter:

– Det ser ju onekligen bra ut om man skall lita till opinionsundersökningarna. Hoppas att de stämmer...

16.00

Annons

Valstugorna stänger. Parasoll fälls ihop, skyltar flyttas inomhus. Bord, stolar och valmaterial plockas ihop av ihärdiga valarbetare.

Sakta avtar sorlet som verkat som ljudkuliss och boråsarna går hemåt. Spurten är avklarad. Valrörelsen är i det närmaste över.

Hemgång.

Kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP) tror sig ha övertygat ännu en väljare i absolut sista stund och är lycklig över det.

Målgång.

Men det betyder inte slutet för alla. Ungdomsförbundets Mona Hammoud kommer tillsammans med kamrater från LUF att tillbringa natten i valstugan.

– Som ett sorts avslut på valrörelsen. Vi sov över på torget när förtidsröstningen öppnade och nu avslutar vi så här. Det är det perfekta slutet.

Osthyvlar, valfläsk, löften och debatter har spelat ut sin roll.

Nu är det upp till väljarna. Vanligtvis är resultatet givet direkt efter att mållinjen korsats.

Det här loppet är annorlunda. Men när resultatet redovisas är allt precis som vanligt.

Annons

Någon vinner.

Någon förlorar.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons