Annons

Bildbeviset som fällde stöldligan – i dag åtalas tre

I dag åtalas tre personer för många fräcka åldringsstölder i Borås, Ulricehamn och andra delar av Sverige.
Borås • Publicerad 9 juni 2010
Damen vid kyldisken hinner inte uppfatta den fräcka plånboksstölden som fångas av övervakningskamera. Den kvinnliga tjuven var mycket skicklig och samarbetade med två män som åkte på stöldturné i landet. I dag åtalas trion.
Damen vid kyldisken hinner inte uppfatta den fräcka plånboksstölden som fångas av övervakningskamera. Den kvinnliga tjuven var mycket skicklig och samarbetade med två män som åkte på stöldturné i landet. I dag åtalas trion.Foto: 

– Man gick runt i butiker och valde ut ensamma personer som ofta var kvinnor. De arbetade så snabbt och skickligt att ingen upptäckte något, säger tillförordnade vice chefsåklagare Olof Sahlgren i Borås.

Bland offren finns minst fyra personer i Borås och Ulricehamn. Ligan åtalas på 20 punkter, men en enda punkt kan avse flera brott.

Annons

En åtalspunkt gäller sex stölder under en turné från Jönköping till Ulricehamn och Borås. I Borås slog ligan till mot äldre på Coop, City och Willys.

Den mörkklädda kvinnan på bilden här intill är 27 år. Hon och två 34-åriga män greps på ett hotell i Örebro i mitten av mars och har varit häktade sedan dess.

Fallet utreddes av den grupp poliser i Västra Götaland som blivit specialister på systematiska och organiserade åldringsbrott över hela landet. Den har polishuset i Vårgårda som bas och brukar kallas Vårgårdakommissionen.

Bytet blev främst kontanter när plånböcker stals, men ibland kom tjuvligan över minneslappar med kortkoder så att konton kunde plundras.

I ett fall tömdes ett konto på cirka 20 000 kronor.

Ligan åkte runt mellan olika orter i landet och övernattade på hotell.

– Denna typ av brottslighet drabbar en svag och utsatt grupp. Det är människor som kanske handlat i samma butik i många år och som alltid gjort rätt för sig, säger kriminalinspektör Claes Persson som är chef för utredningsgruppen.

– Först när de ska betala i kassan upptäcker de att pengarna är borta och så står de där medan kön växer, fortsätter han.

Claes Persson och hans kollegor mötte många offer som mådde fruktansvärt illa och kände sig oerhört kränkta efter stölderna som de inte ens märkt.

Men butikskameror såg desto mer. Polisgruppen kollade övervakningsbilder från många platser och sammanställde uppgifter. Det ledde till gripandet i mars.

Annons

Och i dag väcker Olof Sahlgren åtal vid Alingsås tingsrätt.

Satsning mot äldrebrott

Polisgruppen som utreder åldringsbrott består idag av nio personer och bearbetar systematiskt anmälningar från hela landet.

Gruppen startade förra året och är ännu inte permanent. Den har redan utrett flera fall av omfattande och organiserad brottslighet mot äldre och resultatet anses mycket gott.

De vanligaste brotten är plånboksstölder i butiker, hembesök där tjuvar lurar sig in i hem samt olika sätt att komma åt bankkort och koder för att plundra konton.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons