Annons

Bilar dumpas mitt i stan

En parkeringsplats på Norrby ägd av kommunen har förvandlats till en gratis avstjälpningsplats för bilar.
Borås • Publicerad 11 juli 2008
I augusti 2007 brann det på parkeringen. Idag, nära ett år efteråt, står fortfarande en utbränd bil kvar där utan åtgärd.
I augusti 2007 brann det på parkeringen. Idag, nära ett år efteråt, står fortfarande en utbränd bil kvar där utan åtgärd.Foto: Anders Robertsson

På p-platsen som lokalförsörjningskontoret ansvarar för står bland annat vraket efter en bil som brann i augusti förra året.

En skamfläck enligt flera boende i området.

Annons

Parkeringsplatsen rymmer cirka 30 bilar. Av de 26 som som stod där vid BT:s besök var över hälften 17 stycken avställda eller belagda med körförbud.

De flesta av bilarna stod på personer i Borås men här fanns också en bil från Örebro och flera bilar från Göteborg. Mitt i parkeringen står den brunna bilen,

som enligt en boende, är en farlig lekplats för barn.

Det finns inga skyltar på infarten som upplyser om att det är förbjudet att köra in och ställa bilen där. Därför är det fritt fram att parkera gratis eller att dumpa en bil där.

Pia Ketonen på Borås Parkerings AB förstår att det kan verka stötande med en plats där man kan dumpa bilar. Men parkeringskontoret övervakar bara gatuparkeringen.

– Därför kan vi inget göra något , säger Pia Ketonen .

För parkering på tomtmark gäller det enligt henne att det ska stå en skylt som upplyser om hur länge man får stå och även telefonnummer till den som ansvarar för platsen.

Om bilarna sedan blir stående längre än vad som är tillåtet kan det bli aktuellt med flyttning.

Men då måste också gatukontoret få en en begäran om flyttning.

Direkt till skroten

Annons

Enligt gällande regler måste man först försöka få tag på bilägaren och uppmana denna att flytta bilen. Flyttas inte bilen på en månad kan bilen flyttas. En skrotbil förs då direkt till skroten.

Elisabeth Eickhoff på kommunkansliet säger att problemet med att bilar dumpas på kommunal mark inte är något nytt.

–? Vi ska åka ut och titta hur det är med skyltningen säger hon. Om det är så att skyltar är borta.

Sedan kan det bli aktuellt med åtgärder för att få bort bilarna som stått där länge och kanske är dumpade.

Då blir det fråga om skylta upp p-platsen och kanske avgiftsbelägga den för att få bort dumpade bilar.

Stig Standar (s) vice ordförande i lokalförsörjningsnämnden lovar även han att se vad som kan göras för att åtgärda skrotbilarna på p-platsen.

Dumpade bilar

Så här säger lagen om när en dumpad bil får flyttas.När det uppenbart är en skrotbil.När ett fordon är felparkerat och försvårar snöröjning, renhållning eller annat arbete på vägNär det är felparkerat och har stått på samma ställe i sju dygn.Ett registrerat fordon får också flyttas om det varit parkerat på annans mark under minst sju dygn i följd efter det att markägaren underrättat fordonets ägare om felparkeringen.Hittar man inte ägaren får fordonet flyttas om det varit uppställt under minst en månad i följd efter det att man börjat försöka få tag på bilägaren.I första hand är det bilägaren som ska betala flytten men hittar man ingen ägare blir det kommunen som får betala notan.

Anders Wasén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons