Annons

Bidragsfuskare åkte på spritresor - avslöjades av försäkringskassan

När försäkringskassan kollade personer som handlat alkohol i Tyskland fann man en arbetslös boråsare med aktivitetsstöd som ägnade dagen åt att köra hem en bil full av sprit och öl.
Borås • Publicerad 14 mars 2012

Under en tvådagars kontroll vid färjor i Helsingborg upptäckte försäkringskassan totalt ett 30-tal personer som varit i Tyskland och köpt sprit och öl, samtidigt som de fick sjukersättning, aktivitetsstöd eller andra bidrag.

Insatsen gjordes i mitten av februari och var ett samarbete med tull och polis för att störa alkohollangning och annan brottslighet.

Annons

Boråsaren i 50-årsåldern kom i en bil som stoppades i tullen en torsdagseftermiddag vid 14-tiden. Hans gamla föräldrar åkte med och i bilen fanns också 75 flak öl, 100 liter vin och 36 liter starksprit.

Tullen beslutade att ta hand om både bil och passagerare för förhör och noggrannare kontroll efter misstanke om alkoholbrott. Försäkringskassan som också var med noterade att boråsaren hade aktivitetsstöd, men att han definitivt inte stod till arbetsmarknadens förfogande denna dag.

Nu riskerar han och många andra att krävas på förklaringar av försäkringskassan eller andra myndigheter som handlägger olika former av bidrag och ersättningar.

Försäkringskassan upptäckte också en kvinna från Värmland som var helt sjukskriven på grund av en nackskada efter en trafikolycka hjälpte sin man att langa ölflak som vägde flera hundra kilo. Hon tog emot två ölflak i taget, vred på hela kroppen och ställde ner dem på en annan plats. Till synes helt utan problem med nacke eller rygg.

En annan kvinna var sjukskriven på grund av psykiska besvär som gjorde att hon inte kunde lämna sitt hem. Men även hon kom från Tyskland med en massa alkohol.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons