Annons

Bidraget sänks och lånedelen höjs - studenter kritiska: Svårt som det är

På studentkåren i Borås är de kritiska till den nya sänkningen av bidraget och höjningen av lånet.
Borås • Publicerad 20 februari 2014
Foto: 

– Det är problematiskt på flera sätt. Det är viktigt att inse att en utbildning med lån inte är gratis, man ska faktiskt betala tillbaka - och med ränta. Det är ju ingenting man får gratis, säger Kristoffer Karlsson, vice ordförande med ansvar för utbildningsfrågor.

300 kronor mindre i månader på bidragsdelen och 1000 kronor mer lån i månaden tror Kristoffer Karlsson på studentkåren i Borås, kan ge långsiktiga konsekvenser.

Annons

– 1000 kronor låter ju härligt att ha den månaden man får det, men på det stora hela så innebär det bara att man skuldsätter sig ännu mer, säger han.

Karlsson säger att han hellre sätt att man haft kvar lånedelen och höjt bidragsdelen.

– Jag tror att det hade varit det bästa för studenten. Det är svårt ekonomiskt som det är, med dyra studentlägenheter bland annat, säger han.

Kristoffer Karlsson tror att regeringens nya beslut kommer att få ett delat mottagande bland studenterna.

– Vissa blir nog glada att de kan låna mer pengar, men jag tror också att det kan bli så att många studenter känner att de bara tar bidraget och skaffar ett extraarbete, vilket i sin tur kan leda till att man förlorar fokus på studierna.

Johanna Rapp
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons