Annons

Bevakningen av Bandidos trappas upp

Bandidos i Borås känner sig förföljt av polisen. Men när polischefer från Sjuhärad och grannkommuner i går möttes så var budskapet klart: – Vi viker aldrig ner oss. Vi kommer att ligga på.
Borås • Publicerad 31 januari 2008
Den här skissen brukar dyka upp när polisen internt diskuterar hur man ska komma åt kriminella gäng. I Borås talar man nu mycket om att arbeta förebyggande, med rötterna.
Den här skissen brukar dyka upp när polisen internt diskuterar hur man ska komma åt kriminella gäng. I Borås talar man nu mycket om att arbeta förebyggande, med rötterna.Foto: 
Nyrekrytering av unga till gängen måste förhindras, anser närpolischeferna Per-Åke Loftegård, Borås, Birger Gustafsson, Alingsås och polismästaren Lars Klevensparr.
Nyrekrytering av unga till gängen måste förhindras, anser närpolischeferna Per-Åke Loftegård, Borås, Birger Gustafsson, Alingsås och polismästaren Lars Klevensparr.Foto: 
Polischeferna från tio kommuner som är beredda att stå upp mot Bandidos. De anser sig ha starkt stöd från allmänheten i sin syn på gänget.
Polischeferna från tio kommuner som är beredda att stå upp mot Bandidos. De anser sig ha starkt stöd från allmänheten i sin syn på gänget.Foto: Anders Robertsson

Det är inte det minsta dugg synd om Bandidos. Men de ska alltid behandlas på ett korrekt sätt, säger Lars Klevensparr, polismästare i det område som omfattar Sjuhärad, Vårgårda, Alingsås och Lerum.

Chefer för totalt tio kommuner möttes i går i Borås och gängkriminalitet var en fråga som berördes.

Annons

– Det är viktigt att inte fokusera på enskilda poliser utan markera att alla chefer står bakom detta, säger Lars Klevensparr.

– Detta är ett prioriterat område och vi känner stöd både från statsmakterna och allmänheten.

I BT förra veckan sade ledaren för Bandidos i Borås att han och andra anser sig förföljda och trakasserade av polisen. Bara för att de är medlemmar. Eller i vissa fall enbart för att de råkar känna någon som är med.

Intervjun ledde till intensiv debatt på bt.se. De flesta uttalade stöd för polisen, medan vissa var negativa till polisen och försvarade Bandidos.

Polisen klassar Bandidos som kriminellt och talar om sitt arbete som vanliga kontroller eller andra åtgärder vid misstankar om brott.

Bandidos brukar hävda att gänget i sig inte är en kriminell organisation, även om enskilda medlemmar dömts för brott eller figurerar i förundersökningar och åtal.

Lars Klevensparr och andra polischefer i Sjuhärad avfärdar sådana beskrivningar:

– Den som går omkring med 1-procentsmärke på sina väst deklarerar att han tillhör procenten som ställer sig utanför lagen. Då har man gjort ett val. Och skulle någon inte veta vad märket betyder så får han väl backa ur när han får veta, säger polismästaren.

– Det finns resurser och området är prioriterat. Om allmänheten ansåg att detta inte var angeläget så skulle vi få bekymmer. Men vi känner starkt stöd.

Lars Klevensparr stannar upp lite och funderar på vilken formulering han ska välja när han uttalar sig. Till slut fastnar han för en kraftigare variant:

– Vi kommer aldrig i helvete att släppa detta. Vi fortsätter att ligga på tills de väljer de 99 procenten.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons