Annons

Behov av vårdplatser akut

Behovet av fler vårdplatser är akut. Det räcker inte att vänta med en handlingsplan till 2012.
Borås • Publicerad 2 februari 2011

Situationen på regionens sjukhus blev en het fråga när regionfullmäktige hade årets första möte.

Kristdemokraten Monica Selin hade lämnat en interpellation där hon undrade vad den politiska ledningen gör för att lösa bristen på vårdplatser?

Annons

Vårdplatserna har minskat, sjukhusen har överläggningar och personalen letar vårdplatser. Läget är ansträngt, menade hon.

Regionrådet Helén Eliasson (S) ansåg också att situationen är oacceptabel, men hänvisade till den handlingsplan, Framtidens sjukvård, som regionen skall ta fram till 2012. Det jobbas också med situationen på de olika sjukhusen. På SÄS finns till exempel särskilda överbeläggningsplatser på tio avdelningar.

– Det här är en komplicerad fråga och det finns inget enkelt svar, menade hon, men trodde samtidigt att ett bättre samarbete med kommunerna när det gäller att ta hem äldre patienter kan vara en del av lösningen.

Den nya politiska ledningen fick kritik av bland andra Martin Andreasson (M).

– Ni ser problemet och gör inget åt det.

Jonas Andersson (FP), som ingick i gamla majoritetsstyret menade också att det blir bekymmer om man skjuter problemet framåt i tiden.

– Vi har för många vanliga vårdplatser, ansåg han. Vi behöver mer intensivvårds- och mellanplatser.

Sjukvårdspartiets Billy Bertilsson ansåg att det handlar om att se över flöden och logistik. Läkare skall inte behöva jaga vårdplatser.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons