Annons

Barnen fick bli brandmän för en dag

En bil som brinner, ett rökfyllt rum, pulver- och kolsyresläckare. Det blev en intensiv dag för de åtta Gällstadsbarnen som fick prova på att vara brandmän för en dag i går.
Borås • Publicerad 25 juni 2014
Instruktören David Jarhult visar hur Erik Svensson ska hålla pulversläckaren.
Instruktören David Jarhult visar hur Erik Svensson ska hålla pulversläckaren.Foto: Jan Pettersson

Fyra tjejer och fyra killar i åldrarna nio till tio år från Gällstad samlades i går på räddningstjänstens övningsanläggning vid Guttasjön. I alldeles för stora overaller och hjälmar fick de prova på att släcka bränder och gå in i rökfyllda rum.

– Är det min tur nu, hördes ur den ivriga lilla skaran inför rök-dykarövningen.

Annons

David Jarhult, deltidsbrandman från Torestorp, var en av utbildarna och gav instruktioner.

– Ni kommer nästan inte att se något inne i det rökfyllda rummet och det gäller att hålla sig nära golvet där är det minst rök. Alla får varsin ficklampa med sig. Inne i det rökfyllda rummet ligger en docka som ni ska försöka hitta.

Två och två, hand i hand gick tjejerna och killarna in i containern som fyllts med ofarlig diskorök.

Erik Svensson, en av deltagarna, tyckte att det var spännande att vara brandman för en dag.

– Vi får släcka bränder och lära oss en massa om bränder och hur man ska göra. Vi har fått släcka en brinnande bil, säger han.

Var det svårt?

– Nej, det var ganska enkelt om man bara gör rätt, säger Erik Svensson och förbereder sig för att gå in i det rökfyllda rummet tillammans med en kompis.

Förutom att rökdykning i diskorök och släcka brand med pulver- och kolsyresläckare får barnen även lära sig lite om hjärt- och lungräddning samt hur man ska agera vid en trafikolycka. Mellan fyra och fem timmar får barnen vistas på räddningstjänstens övningsanläggning.

Räddningstjänsten har två projekt som pågår parallellt under sommaren, Brandman för en dag vid Guttasjön som riktar sig till unga mellan 10 och 15 år, och brandman på turné där räddningstjänsten besöker olika platser som läger, fritidsgårdar, badplatser och olika evenemang. Syftet är att informera och utbilda barn, ungdomar och vuxna i bland annat brandskydd, hjärt-lungräddning och vattensäkerhet

– Det finns fortfarande möjlighet att höra av sig och boka in en ungdomsgrupp på Guttajsön eller ha önskemål om turnéstopp, säger Caroline Olausson, kommunikatör vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons