Annons

”Barn mår bra av att veta vad som händer”

Lilla aktuellts uppdrag är att förklara krig och katastrofer på bästa barntevetid.
Borås • Publicerad 15 november 2014

– De gånger vår målgrupp hör av sig och är kritiska är det för att de har fått för lite information, säger Lowe Östberg, projektledare. De kan tycka att vi är väl beskyddande.

Lilla aktuellt är ett nyhetsprogram för barn.

Annons

– Man kan väl säga att vår grundinställning till svåra och otäcka nyheter är att barn, och särskilt lite större barn från åtta år och uppåt, tar del av otroligt mycket av saker som händer i världen. Vare sig vi vuxna vill eller inte så exponeras de för det. Och de gör det i sina sociala flöden, med sina lurar och det surrar rykten.

Östberg konstaterar att larm om ebola och annat når barnen, det är inget man kan skydda dem ifrån.

– Vi lutar oss på forskning som är väldigt tydlig när det gäller information till barn. De mår bra av att få veta vad som har hänt, av att få konstruktiv information där man kan får ett perspektiv på det som händer.

Ambitionen är att ge barnen nycklar de inte får från andra snabba nyheter.

– Vi vill ge ett sammanhang till det som spontant kanske upplevs som väldigt otäckt. Vi har också hållningen att vi inte behöver vara först med saker. Devisen för oss är inte snabb information om allt som händer utan snarare bra information kring det som är relevant och som vi vet att barnen tar del i.

Men det finns också nyheter som Lilla aktuellt inte tar upp. Ett exempel kan vara en bussolycka långt bort där många barn har dött, en nyhet som blir stor snabbt med som också hastigt försvinner ur nyhetsflödet.

– Nyhetsrapportering som ligger i skeende eller över längre tid och som barnen snackar med varandra om, det måste vi ta tag i.

Hit hör ebola. Det finns många likheter med andra stora katastrofer, men också skillnader.

– Om man vill definiera det på något sätt är det en nyhet vi har hållit koll på och återkommit till kanske lite fler gånger än andra saker, just för att behålla bilden av att man inte behöver vara rädd för den här epidemin till vardags.

Östberg tror att det ständiga nyhetsflöde barn utsätts för i dag har förändrat redaktionens sätt att arbeta.

– Framförallt är vi väldigt mycket säkrare i dag på att det vi gör är viktigt och riktigt.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons