Annons

Bandidos i Borås talar ut för första gången: "Vi är förföljda”

Bandidos i Borås har beskrivits som ett farligt kriminellt gäng. Men presidenten pratar om en mc-klubb som förföljs av polisen:
– Trakasserierna går över alla gränser.
När Bandidos nu för första gången talar ut handlar det mesta om polisen i Borås.
Borås • Publicerad 25 januari 2008
Det kriminella inslaget här är att det finns folk som straffats medan andra är helt ostraffade, säger presidenten för Bandidos i Borås. Han talar gärna om polisen, men inte lika mycket om Bandidos.
Det kriminella inslaget här är att det finns folk som straffats medan andra är helt ostraffade, säger presidenten för Bandidos i Borås. Han talar gärna om polisen, men inte lika mycket om Bandidos.Foto: Lennart Magnusson
Foto: Lennart Magnusson

– Vi har familjer och handlar mat på Ica som andra. Om vi är så kriminella som polisen vill göra oss till så borde vi väl redan vara inlåsta hela bunten, säger den 35-årige mannen.

Han är presidenten, ledaren. Och den ende i Borås som är fullvärdig medlem i Bandidos.

Annons

Det är förmiddag vid klubblokalen en bit utanför stan. Grått och disigt, regnet hänger i luften.

– Här är våra motorcyklar. Vi är ju trots allt en mc-klubb, säger mannen och öppnar garageporten. Där inne står sex Harley Davidson.

– Minnen av dagens polisbilar som kört hit och vänt, fortsätter han och visar hjulspåren i den fuktiga marken utanför garaget.

Gång på gång återkommer presidenten till polisen:

– Om du stoppas och kollas en gång om dagen går det väl an. Om det händer tio gånger på en dag så är det sjukt. Då är det förföljelse.

Han berättar hur poliser nattetid smygit utanför medlemmars hem. Hur de kontaktat arbetsgivare så att en medlem hamnat i dålig dager på jobbet. Och så vidare.

En bit från garaget står ett uthus med bastu och bar. Bakom den timmerklädda bardisken brummar en kyl med öl och andra drycker.

I själva klubbhuset sitter några män i soffan vid tv:n. Men presidenten slår sig ner vid köksbordet.

Mannen har flera gånger dömts för brott. Strängaste straffet är fyra och ett halvt år för grovt narkotikabrott, med mera. Han misstänks i dag för olaga hot eller försök till utpressning.

Vid köksbordet sitter även en man som inte fällts för något allvarligare brott. Men han är åtalad för grov misshandel, hot, häleri och ringa narkotikabrott.

Annons

– Det kriminella inslaget här är att det finns folk som straffats, medan andra är helt ostraffade. Själv har jag avtjänat mitt straff och den där brottsmisstanken är en gammal historia som jag inte hört något om på länge, säger presidenten.

– Vi är ingen brottsorganisation utan en mc-klubb, ett brödraskap.

Polisen beskriver Bandidos som ”1-procentare”. Ett gäng som tillhör den procent som ställer sig utanför samhället och dess lagar.

På ett märke på presidentens väst står just ”1%”.

– Det betyder inte att vi ställt oss utanför lagen utan bara att vi drar vår bikerkultur till sin spets. Det är lite svårt att förklara, fast det är något helt annat än att strunta i alla lagar, säger han.

Förra sommaren flyttade Bandidos in i torpet som sedan dess är klubblokal.

– Från 10 juli till den 1 november körde polisen hit 1 200 gånger och då slutade vi räkna. Jag var den ende som kom från Bandidos. Men när dom andra träffade mig blev dom över en natt automatiskt stämplade som kriminella masterminds av polisen.

35-åringen är lugn och ganska lågmäld under samtalet. Det tänder till lite då han kommer in på vad han kallar polisens trakasserier:

– Vi kan nog överleva det, fast när det slår mot familjer och bekanta är det för jävligt. Det räcker att du lånar ut bilen till nån här för att dom ska börjar stoppa och kolla dig.

– Vi försöker inte framstå som snövita, som guds bästa barn. Men det polisen håller på med går över alla gränser.

Annons

Presidentens svarta skinnväst är full av gulröda märken och han vill inte förklara innebörden av alla. Även en del andra frågor om Bandidos undviker han att svara på:

– Vi kan kalla det klubbangelägenheter. Kanske kan vi ta det en annan gång.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons