Annons

”Att övervakas på jobbet blir vanligare”

Med billigare och enklare teknik har kameraövervakningen på svenska arbetsplatser ökat de senaste åren, menar Sofie Rehnström vid LO (Landsorganisationen).
BORÅS • Publicerad 16 juni 2019
Sofie Rehnström, jurist vid LO.
Sofie Rehnström, jurist vid LO.Foto: lo.se

Att som anställd uppleva att man är övervakad av arbetsgivaren kan skapa flera negativa konsekvenser, menar juristen med expertis inom arbetsrättsfrågor.

– Det kan naturligtvis skapa en stress hos arbetstagaren att känna sig bevakad hela tiden, och känna att arbetsgivaren inte har förtroende för en. Dessutom kan den här formen av kontroll förskjuta maktförhållandet till den anställdas nackdel, säger Sofie Rehnström.

Annons

Följderna av att som arbetstagare känna sig övervakad kan bli de samma även om övervakningen sker i enlighet med vad lagstiftningen säger, menar hon vidare.

– Även om det inte handlar om att smygfilma eller övervaka personalen på annat sätt som inte tillåts kan det ju så klart kännas obehagligt ändå.

Sofie Rehnström vid LO menar också att antalet kameror på arbetsplatserna i Sverige ökar.

– Att övervakas på jobbet blir allt vanligare. Det är i dag både billigare och enklare att sätta upp kameror helt enkelt. Vissa vill mena att det görs som en trygghetsskapande åtgärd, men så behöver inte alltid vara fallet.

Niclas LiljenbySkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons