Annons

Ätstörningsenhet lägger ner

Ätstörningsenheten Vågen stänger vid årsskiftet.
Borås • Publicerad 11 augusti 2014
Foto: 

Patienter med ätstörningar ska nu istället hänvisas till psykiatrimottagningen på Södra Älvsborgs sjukhus eller till vårdcentraler.

Ätstörningsenheten Vågen i Borås ska stänga. Beslutet fattades av hälso- och sjukvårdsnämnden kort efter midsommar. Enheten har funnits sedan 1998 och är en del av barn- och ungdomsmottagningen inom Närhälsan.

Annons

– Uppdraget kring problematiken med ätstörningar ska ligga helt och håller under psykiatrimottagningen. De har sedan tidigare framförallt tagit den tyngre problematiken och vuxenproblematiken, säger Ingela Wessbo, områdeschef.

Ätstörningsenheten är öppen för patienter från 15 år och uppåt, och har framförallt fokuserat på yngre personer.

– Uppdraget är sådant att psykiatrimottagningen nu ska ta hand om hela den här gruppen, oavsett ålder på patienterna och vilka behov de har. Det är ingen som ska falla mellan stolarna här. Jag hoppas verkligen inte att det ska innebära några nackdelar utan att det också kan finnas fördelar med att det blir mer samordnat eftersom det är en såpass speciell sjukdom, säger Ingela Wessbo.

Monica Mars är socionom och har arbetat på Vågen i elva år.

– Jag tycker att det är synd att den samlade kompetensen försvinner. Det finns ingen annan samlad enhet som den här. Det var lite prat om det här under det första halvåret, men beslutet kom väldigt plötsligt, säger Monika Mars.

Inom ätstörningsenheten Vågen kan patienter bland annat få samtalsstöd och rådgivning. På Vågen arbetar en dietist, en allmänläkare och två socionomer.

De patienter som i dag är inskrivna på Vågen ska få enskilda samtal för att utreda om de framöver ska slussas vidare till psykiatrimottagningen eller om de får fortsatt behandling på en vårdcentral. Nya patienter ska börja med att söka vård på sin vårdcentral.

– Vid de här sjukdomstillstånden söker man alltid via sin vårdcentral och då gör man en bedömning utifrån allvarlighetsgrad om man ska påbörja behandling. Om man tror att man kan bli färdig under hösten är det fortfarande Vågen som gäller under hösten, säger Ingela Wessbo.

Therece Tilly
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons