Annons

Åsikterna går isär när det gäller barns tid framför skärmar

Barnens skärmtid behöver begränsas – om inte annat så för deras fysiska hälsa. Det anser specialpedagogen Ylva Ellneby, som är särskilt orolig för de allra yngsta. Alla håller inte med henne.
Borås • Publicerad 27 april 2014
Foto: JESSICA GOW / TT

– Jag tycker att vi leder in barnen väldigt tidigt i skärmvärlden och att vi är väl uppmuntrande. Särskilt när det gäller barn under två år tycker jag det finns anledning att vara fundersam, säger Ylva Ellneby.

Hon är specialpedagog och har bland annat skrivit boken ”Cyberungar”. Hennes erfarenhet är att barnen själva har svårt att begränsa skärmtiden.

Annons

– Skärm är så mycket idag, det är tv, dator, telefon och surfplatta. Och barn väljer gärna skärmen, för att det är roligt och lättillgängligt och de är vana vid det.

För små barn är tiden vid skärmen sällan särskilt social, menar hon. Dessutom anser hon att skärmtiden riskerar att svämma över alla bräddar om barnet inte får några gränser. Då konkurreras andra aktiviteter ut.

– Jag har inga moraliska aspekter på spel eller tv-tittande, föräldrar idag är medvetna om att man bör hålla koll på vad barnen gör på nätet eller i spelen. Men jag är rädd att de inte är tillräckligt upplysta om vilka andra konsekvenser skärmtiden kan få. Det viktigaste för hjärnans utveckling är lek, rörelse och musik, och man bör vara aktiv, säger hon.

Skärmvärlden är vardag för barn idag, och vuxna ska inte begränsa den på grund av sin egen rädsla för tekniken, säger Katarina Graffman, antropolog.

– Låt barnen börja använda den så fort de är intresserade, säger hon.

En ett och ett halvt-åring kan mycket väl få syssla med en surfplatta eller dator – om de visar intresse. Det tycker Katarina Graffman, doktor i antropologi.

– Det är barnens värld, det är där de får sina erfarenheter och kunskaper. När nu den här världen finns måste vi lära oss hantera den, säger hon.

Det betyder inte att hon tycker att barnen kan släppas helt fria framför datorn, telefonen eller vad det nu är.

– Jag säger inte att de ska sitta hur mycket som helst, och som förälder ser man väl på sitt barn om de blir som besatta. Man ska inte använda surfplattan eller telefonen som barnvakt. Men likaväl som att barnen bygger lego tillsammans kan de spela minecraft tillsammans, säger hon.

Läs mer i eBT!

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons