Annons
Stugägarna vid Apelviken i Varberg får inte sina höjda arrendeavgifter prövade av Högsta Domstolen.
Borås • Publicerad 20 november 2009

Därmed står Hovrättens dom fast, som innebär en mer än fördubbling av arrendet och över 27 000 kronor i retroaktiv avgift för många stugägare.

– Vi är väldigt bestörta, säger stugägareföreningens ordförande Karl-Axel Jansson, Partille.

Annons

Den segdragna tvisten om markarrendet för stugägarna vid Apelviken är nu över, och det lär inte skålas i någon enda stuga vid strandkanten i Varberg.

– Vi hade hoppats på ett prejudikat. Målet har följts av stugägareföreningar i hela landet. Markägarna är bara ute efter att tjäna pengar, säger Karl-Axel Jansson.

– Jag tror många säljer sina stugor nu. Det blir väldigt många som inte har råd att bo kvar, fortsätter han.

Tvisten om arrendet har pågått sedan 2006 och berör cirka en tredjedel av de drygt 800 stugägarna som finns i Apelviksområdet.

Två privata markägare samt Varbergs kommun ville då kraftigt höja arrendet. Ärendet drevs till Hovrätten som i början av året fastställde arrendet till 12 000 respektive 7 200 kronor per år. Det är en dryg fördubbling av arrendet, från 5 200 kronor respektive 3 120 kronor per år, och lika mycket som Varbergs kommun föreslagit i höjning.

Det är denna höjning som nu fastslagits genom Högsta Domstolens vägran att ta upp målet.

För stugägarna innebär domen en retroaktiv utgift på upp till 27 000 kronor på ett bräde.

– Domen ger markägarna närmare fem miljoner konor i näven, utan att de behövt göra ett dyft. Det är vi arrendatorer som har gett området dess mervärde genom att anlägga vägar, el, VA med mera, säger Karl-Axel Jansson.

Och nästan innan arrendatorerna hunnit hämta sig från den här chocken, är det snart dags för nästa förhandling då arrendet för ?2011–2016 ska bestämmas.

– Då talar Varbergs kommun om fördubblade arrenden till 24 000 kronor för de större tomterna. Det har vi sagt till våra medlemmar att inte gå med på.

Enligt Varbergs kommun kommer man att följa det nu fastlagda arrendet för sina stugägare. Det finns också markägare i Apelviken som inte begärt någon arrendehöjning.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons