Annons

ARN ger köpare rätt

Boråsaren kände sig lurad av Mobilizera vid köp av surfplatta och abonnemang.
Borås • Publicerad 29 september 2014
Foto: 

Han vände sig till ARN som nu rekommenderar företaget att häva avtalet och betala tillbaks pengarna.

Mannen hade redan ett abonnemang, men invaggades i tron att månadskostnaden skulle minska om han och flickvännen köpte var sin surfplatta med tillhörande internetabonnemang.

Annons

Säljaren uppgav att det kunde vara krångligt att aktivera surfplattan och erbjöd sig att hjälpa till – utan att informera om att bruten förpackning innebär att rätten till öppet köp upphör.

Boråsaren upplever att säljaren lurade honom på flera punkter. Totalkostnaden blev flera hundralappar dyrare, surfen med bibehållen hastighet var begränsad till 4 GB och han blev blåst på rätten att häva köpet eftersom förpackningen var bruten.

Mannen vände sig till Allmänna reklamationsnämnden med begäran om att köpet av surfplatta och abonnemang ska hävas.

Mobilizera motsätter sig kravet eftersom pris och bindningstid framgår i köpeavtal. Uppgiften om fri surf stämmer eftersom den är kostnadsfri – om än långsammare – även efter 4 GB.

ARN konstaterar att tvisten gäller huruvida rätten till öppet köp gäller eller inte. Säljaren öppnade förpackningen utan att först informera om villkoren, och därmed har denne brustit i informationsplikt. Köp och abonnemang ska hävas.

Flera boråsare kontaktade BT i början på året eftersom de kände sig lurade av Mobilizeras säljare i Storknallen. Konsumentverket hade då mottagit 70 anmälningar mot företaget sedan 2011.

Hannele Parviainen
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons