Arkiv: Pastorn fick Inger, 82 att skänka bort sin gård

Inger Hasselgård, 82, skänkte för två år sedan bort släktgården där hon bor till församlingen The River i Borås.
Borås • Publicerad 7 december 2009
Leo Hartikainen anser inte att några fel har begåtts.
Leo Hartikainen anser inte att några fel har begåtts.Foto: Lars-Åke Green
Det nya huset som utlovas i gåvobrevet har inte blivit verklighet. Däremot har Inger Hasselgård fått erbjudande att flytta in i hönshuset.
Det nya huset som utlovas i gåvobrevet har inte blivit verklighet. Däremot har Inger Hasselgård fått erbjudande att flytta in i hönshuset.Foto: Jan Pettersson

I dag känner hon sig lurad och bedragen av församlingsledarna och kämpar för att få tillbaka gården. Men församlingen motsätter sig detta.

– För tre år sedan sade Gud till Inger Hasselgård att skänka gården till församlingen, slår pastor Leo Hartikainen fast.

Att Gud skulle ha ändrat sig sedan dess tvivlar han på...

Inger Hasselgård har en skogsgård på 47 hektar i Kinnarumma som gått i släkten i fyra generationer, men hon har ingen arvtagare. För några år sedan började hon besöka församlingen The River i Borås och blev övertygad om att gården skulle kunna drivas av församlingen som ett rehabiliteringshem för ungdomar efter hennes död.

År 2005 testamenterade hon gården till The River, men lite senare föreslog pastorn Leo Hartikainen att hon skulle skriva ett gåvobrev istället. Då skulle upprustningen av gården kunna påbörjas direkt. Sedan började pengarna rulla. Pastorn övertalade henne att lägga ut totalt 150 000 kronor på bland annat inköp av en traktor som behövde repareras.

– Jag förstår inte hur jag gick med på det, säger hon i dag. Men pastorn hade sådan makt över oss. Du ifrågasatte inte.

När länsstyrelsen inte ville godkänna att gården skänktes till församlingen, som är en juridisk person, övertalade pastorn Inger att skänka gården till hans hustru, Gun Hartikainen. Villkoret var att paret Hartikainen skulle bygga ett hus på tomten där Inger Hasselgård skulle få bo gratis fram till sin död.

Men något hus med gratis boende har hon inte fått. Istället har hon blivit hyresgäst i sitt eget hus och tvingas betala el och värme själv.

– När jag försökte ta upp detta, bemöttes jag antingen med ilska eller med total likgiltighet, berättar hon.

Inte heller har något rehabiliteringshem för ungdomar påbörjats. Däremot har skog för åtminstone en halv miljon kronor har avverkats av pastorn. Däribland skog som inte var avverkningsbar. När pastorn började prata om att ta ned all skog på gården började Inger Hasselgård dra öronen åt sig, eftersom partet Hartikainen inte uppfyllt ett enda av sina löften.

Om hon krånglade hotades hon med en polisanmälan av paret, men fick också ett ett löfte om att en bostad skulle inredas åt henne – i hönshuset. Där vill hon dock inte bo.

På en fråga från BT till församlingen vad gården ska användas till svarar Leo Hartikainen kort:

– Vi gör vad vi vill.

Tänker ni bygga ett hus åt henne?

– Hon är 82 år.

Vad menar du med det?

– Hon är 82 år, upprepar Leo Hartikainen. Hon bor där hon alltid har bott.

Läs hela historien i dagens pappersupplaga av Borås Tidning.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.