Annons

Arbetsgrupp mot rasism tar lång tid

Den utlovade arbetsgruppen mot rasism i Borås har lyst med sin frånvaro i ett och ett halvt år.
Borås • Publicerad 29 april 2008

Nu tycks den dock vara på gång.

Ett ärende till kommunstyrelsen förbereds i syfte att väcka liv i frågan om en arbetsgrupp.

Annons

– Jag skulle tro att detta kommer till kommunstyrelsen om fjorton dagar, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson?(m).

Det var i samband med budgeten som sexpartimajoriteten utlovade att tillsätta en arbetsgrupp i syfte att motverka rasism och befrämja integration.

Oenigt

Men först var partierna oeniga om huruvida sverigedemokraterna skulle bjudas med i integrationsgruppen. (Socialdemokraterna, vänsterpartiet och folkpartiet sade nej, övriga sade ja.)

Sedan gick veckorna. ”Vi har bara inte orkat ta tag i det”, sade dåvarande ordförande Björn Bergquist (m) för ett år sedan.

I höstas kom besked om att gruppen var på gång. Den ska lyda under kommunstyrelsen och därmed kommer sverigedemokraterna att stå utanför.

Anledningen till att det nu dröjt ytterligare är bland annat att man avvaktat en integrationsutredning som en praktikant har genomfört.

Öppet för åsikter

Ulrik Nilsson stänger inte dörren för sverigedemokraterna i sammanhanget.

Han menar att arbetsgruppen måste vara öppen för att ta in åsikter från olika delar i samhället.

Annons

– Jag skulle tycka att det vore bra om sverigedemokraternas åsikter också tillförs den här diskussionen, därför att de existerar. Att blunda för åsikter är väldigt farligt i en demokrati.

Kommer gruppen igång före sommaren?

– Ja, det är vår förhoppning, säger Ulrik Nilsson.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons