Annons

Anhållen för mord i Malmö - misstänks för dåd i Borås

Den 51-årige mannen misstänks för grov mordbrand på Bergsäter då två personer fick räddas balkongvägen. Nu har han också anhållits för mord på en kvinna i Malmö för drygt femton år sedan.
Borås • Publicerad 4 februari 2014

Hon påträffades död där efter en brand i december 1998. Den tekniska undersökningen visade att kvinnan först kan ha utsatts för grov misshandel och dränkts in med brännbar vätska.

Mannen, som har adress i Malmö, greps på tisdagen efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Det är Skånepolisens Kalla fall-grupp som arbetat med förundersökningen, enligt polisens hemsida.

Annons

Men redan 2012 startade en utredning i Borås om allvarliga brott i Västsverige. Förutom dådet på Bergsäter misstänktes mannen för försök till mordbrand på Hisingen i Göteborg.

En natt i början av april 2012 började det brinna i en lägenhet på Bergsäter. Ett flerfamiljshus utrymdes och via balkongen fick räddningstjänsten ut två personer från den eldhärjade lägenheten.

De hade rökskador. Ett par personer i en grannlägenhet fördes också till sjukhus eftersom man befarade att även de kunde ha rökskadats.

Redan från början misstänkte räddningstjänst och polis att branden var anlagd.

Några månader senare inträffade mordbrandsförsöket i Göteborg och en förundersökning inleddes mot mannen som nu anhållits för mord i Malmö. Han förhördes som misstänkt för brottet på Hisingen och som misstänkt för grov mordbrand och mordförsök i Borås.

– Den man som nu är gripen har tidigare varit misstänkt i utredningen då det hände, men kunde inte bindas, säger åklagare Anna Håkansson i Malmö till Sydsvenskan om mordmisstanken.

Hon går inte in närmare på händelserna i Borås och Göteborg:

– Men där, liksom i mordfallet, är brottsoffren kvinnor som har eller har haft relationer med den misstänkte, säger hon till tidningen.

Hon förklarar att polisens Kalla fall-grupp gjort ett "omtag" efter det som kom fram om dåden i Västsverige och fått fram information som ledde till anhållandet för mord.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons