Annons

"Allvarligare än jag räknat med"

I dag samtalade statsvetaren Anders Widfeldt med Henrik Arnstad om den framväxande högerextremismen i Europa med historikern och författaren till boken Älskade fascism, Henrik Arnstad.
Borås • Publicerad 24 februari 2014
Henrik Arnstad, historiker och författare, diskuterade den framväxande högerextremismen i Europa med statsvetaren Anders Widfeldt på Kulturhuset i Borås i kväll.
Henrik Arnstad, historiker och författare, diskuterade den framväxande högerextremismen i Europa med statsvetaren Anders Widfeldt på Kulturhuset i Borås i kväll.Foto: Lars-Åke Green

”2010 kom ett nytt parti in i riksdagen, Sverigedemokraterna. 2013 när min bok släpptes stod vi inför ny politisk verklighet som gjorde det här mycket allvarligare än vad jag hade räknat med”. Så inledde författaren och historikern Henrik Arnstad sitt samtal med statsvetaren Anders Widfeldt i går på Kulturhuset i Borås.

Samtalet mellan Widfeldt och Arnstad behandlade inte enbart den nya politiska situationen i Sverige utan vidgades till att gälla högerextremism i både Norden och resten av Europa.

Annons

Åhörarna fick också en historisk tillbakablick med ideologiska förtecken. Arnstad menar att en stor skillnad mellan dagens populistiska och neofascistiska partier är nationalism, något som Adolf Hitler använde i sin propaganda. Han tog exemplet norska Fremskrittspartiet som saknar nationalism och ett lands pånyttfödelse i sin ideologi och jämförde med svenska Sverigedemokraterna som starkt spelar på nationalism i sitt politiska budskap.

Widfeldt berättade i korta drag om sin egen bok som kommer ut i höst där statsvetaren behandlar de högerpopulistiska partierna i Norge, Sverige och Danmark, dess ideologiska skillnader och likheter.

Intresset för att lyssna till Arnstad och Widfeldt var stort. Först var det tänkt att lilla scenen skulle användas men biljetterna sålde slut och samtalet fick flyttas till teaterns stora scen i stället. Omkring 200 personer kom för att lyssna till samtalet på Kulturhuset.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons